NYTT PODDAVSNITT: #19 Det dåliga samvetet … om allt från sund livsstil till familj i balans. Ett dåligt samvete för att inte träningen hinns med, ett dåligt samvete för att barnen ser för mycket på skärm, ett dåligt samvete för att räcka till för alla barn … Känner du igen dig? I avsnitt 19 tacklar vi livets utmaningar och lyfter vikten av att ge en klapp på axeln istället för att klanka ner på oss själva. #rörelseglädjepodden Finns där poddar finns (som Acast och Itunes).
Att få dåligt samvete tror jag ligger i vår natur, vi vill hinna med på alla fronter och det blir inte lättare av att vi får allt fler arenor där vi många gånger eftersträvar att vara den bästa versionen av oss själva. Det är lätt att säga att man inte ska få dåligt samvete, men det är ju bara något som smyger sig på, en olustkänsla som kan öka stressen i kroppen, göra att man får ont i magen eller tankar som bara snurrar runt.
3 TIPS att bli av med det dåliga samvetet:
- Samma sätt som du blir av med andra negativa tankar, du behöver jobba aktivt med det. Försöka att ersätta med positiva tankar och lägga fokus på det du faktiskt har gjort bra. Nej, du kanske inte kom iväg och tränade som planerat idag, men du tog i alla fall en promenad på lunchen.
- Lär dig av din erfarenhet. Vet du vad det är du oftast får dåligt samvete över? Kan du på något sätt förändra ditt beteende för att inte få dessa jobbiga tankar. Är det träningspassen efter jobbet du bokar av, träna på morgonen eller träna på väg till jobbet exempelvis. Så identifiera de hinder som gör att du inte når dit du vill och ger dig en olustkänsla, hitta sedan sätt att ta dig förbi hindren.
- Var snäll mot dig själv, ingen är perfekt och vi kan inte maxa inom alla områden. Ibland blir det inte som man har tänkt och att få dåligt samvete leder inte till något gott. Gör ditt bästa för att skaka av dig händelsen och blicka framåt. Prata med dig själv som du skulle ha pratat med din bästa vän om hon hade upplevt samma sak.
Lyssna på poddavsnittet för fler tips samt mina och Annas funderingar och personliga reflektioner.
Tidigare poddavsnitt:
Avsnitt 1: En hälsosam familj – med Manne Forssberg
Avsnitt 2: Smartare skola med aktiva barn – med Magister Rickard Nordström
Avsnitt 3: Barnyoga och vikten av vila – med Filippa Odevall
Avsnitt 4: Matglädje, energi och näring för barn – med Jill Holmström
Avsnitt 5: Senaste forskningen om barns hälsa – med läkare Susanne Saarinen
Avsnitt 6: Psykisk ohälsa och fysisk aktivitet för barn – med läkare Lotta Kockum
Avsnitt 7: Coacha ditt barn, bli bästa idrottsföräldern – med Rebecka Edgren Aldén
Avsnitt 9: Att sätta mål inom barnidrott – med Anna Sunneborn
Avsnitt 10: Träning för barn i olika åldrar – vad är bra att träna?
Avsnitt 11: Ditt barn på nätet – med Maria Dufva
Avsnitt 12: Nystart! Rörelseglädje 2.0
Avsnitt 13: Vardagspussel, skolstart och #bekämpastillasittandet
Avsnitt 14: Komma igång och hålla igång
Avsnitt 15: Ätstörningar, och att vara en förebild för barnen
Avsnitt 16: Aktiv semester (hemma/utomhus/höstlov) – rörelsetips!
Avsnitt 17: Barn och träning – intervju med Carolina Klüft – Generation Pep
Avsnitt 18: Hur får vi igång den i familjen som inte vill röra på sig?