NYTT PODDAVSNITT: #6 Psykisk ohälsa och fysisk aktivitet för barn – med ST-läkare Lotta Kockum

av Terese Alvén i kategorin Inspiration, Intervjuer & Inspiratörer den

NYTT PODDAVSNITT om psykisk ohälsa och fysisk aktivitet för barn. Fysisk aktivitet är inte bara bra i förebyggande syfte för att motverka sjukdomar, den kan också hjälpa när sjukdomarna tyvärr redan har drabbat en. Fysisk aktivitet på recept är något som kan ersätta, eller minska, medicineringen för flera sjukdomar som depression och ångest. Men hur vet vi att ett barn mår dåligt och hur kan vi som föräldrar agera innan det har gått för långt? Lotta Kockum, ST-läkare inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ger sina bästa tips och vi pratar om allt från ätstörningar till depression. 

Nytt poddavsnitt: #6 Psykisk ohälsa och fysisk aktivitet för barn – med ST-läkare Lotta Kockum.

Nytt poddavsnitt: #6 Psykisk ohälsa och fysisk aktivitet för barn – med ST-läkare Lotta Kockum.

Psykisk ohälsa och fysisk aktivitet för barn: depression, ångest och ätstörningar – allt i senaste poddavsnittet!

Ett brutet ben är lätt att se. Men sjukdomar och skador inom en är svårare att upptäcka. Men precis som att fysiska besvär kan underlättas med fysisk aktivitet kan psykiska besvär lindras. Lyssna in senaste avsnittet av Rörelseglädje.

I poddavsnittet pratar vi bland annat om en föreläsning jag var på 2016. Jag förklarade inte vad undersökningen kom fram till, så det extramaterialet får du här. In och lyssna på podden för att få höra om hur rekommendationerna för barn ser ut.

Mina sammanfattande punkter efter en intressant föreläsning på GIH med professor Michail Tonkonogi och docent och leg läk Eva Andersson som handlade om träning och stress 2016:

Fysisk träning för att motverka och förebygga stressrelaterad ohälsa

  • Bäst för att motverka och förebygga stress är att kombinera styrka och kondition. Stretching och annan lågintensiv träning verkar inte ha samma effekt.
  • Fysisk aktivitet ger ändrade halter av endorfiner och monoaminer (signalsubstanser i nervsystemet) och reducerad halt av kortisol (höga halter av kortisol stressar kroppen).
  • Fysisk aktivitet förbättrar välbefinnandet och sömnen.
  • Fysisk aktivitet motverkar minskad volym av hippocampus (hjärncentra för minnet) som ses vid depression.
  • Fysisk aktivitet är lika bra som samtalsterapi eller läkemedel vid mild till måttlig depression.
  • För den som är stressad kan fysisk träning i hemmiljö som inte kräver att man går någonstans eller behöver särskilda träningskläder vara bra att starta med. Det gäller att minska antalet måsten. Steg två är att vara i naturen, sedan kan man träna med andra (som på gym) utan att behöva interagera med andra och så vidare …
  • Det är bra att jobba på att höja sin egen stressnivå, vi kan inte påverka alla stressmoment som finns runt omkring oss även om en del går att ta bort.

Ut och träna! Rekommenderad mängd: styrka 3 ggr/v och kondition 2,5 timmar per vecka.

Tidigare poddavsnitt:

Avsnitt 1: En hälsosam familj – med Manne Forssberg

Avsnitt 2: Smartare skola med aktiva barn – med Magister Rickard Nordström

Avsnitt 3: Barnyoga och vikten av vila – med Filippa Odevall

Avsnitt 4: Matglädje, energi och näring för barn – med Jill Holmström

Avsnitt 5: Senaste forskningen om barns hälsa – med läkare Susanne Saarinen