kosttips-recept

Recept: trerätters från GI Gourmet

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Trerätters från GI Gourmet.

Trerätters från GI Gourmet.

Boken GI Gourmet fick fungera som inspirationskälla igår när jag bjöd på tjejmiddag. Jag har tidigare testat ett par recept från boken och de har varit riktigt goda. Även det jag lagade igår kommer jag att laga igen för det var smaskens.

Till förrätt bjöd jag på en fräsch och god rätt.

Räkcocktail med papaya och lime
4 portioner

500 g räkor med skal
½ papaya
½ gurka
½ kruka färsk koriander
1 lime
salt och svartpeppar

Gör så här: Skala räkorna. Skär papayan och gurkan i små tärningar och bland med räkorna. Hacka koriandern och blanda ner. Pressa över limesaften och salta och peppra. Låt gärna stå en stund i kylen för att gotta till sig innan du häller upp i cocktailglas och serverar. Dekorera gärna med en korianderkvist.

Huvudrätten var getostfyllda laxfiléer. Här har jag ändrat en del i receptet då jag varken använde persikor eller pekannötter vilket det skulle vara från början. Dessutom tillsatte jag ris i salladen och gjorde den till en ljummen sallad.

Getostfyllda laxfiléer
4 portioner

600 g laxfilé
150 g getost
salt och svartpeppar
1 knippa grön sparris
1 paket sockerärtor
1 msk olivolja
½ msk citronsaft
1 msk hackad dill
2 dl groddar

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skär laxen i portionsstorlekar och gör ett snitt genom varje filé och tryck ner getost i skåran. Salta och peppra. Sätt in i ugnen 15 minuter.

Skär sparrisen i bitar och ångkoka tillsammans med sockerärtorna. Lägg grönsakerna tillsammans med groddar, (jag hade även mangoldsallad i), olja, citronsaft hackad dill, salt, peppar och häll på det varma riset. Blanda om ordentligt och servera med laxen.

Som avslutning på middagen blev det en söt och god efterrätt. Du kan använda persikor, päron eller äpplen i receptet.

Frasiga päronrutor med mascarponecrème
6 portioner

3 msk farinsocker
2 ark filodeg
25 g smält smör
2-3 päron
1 tsk vaniljsocker
250 g mascarponecrème
1 citron
2 msk honung

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper som du penslar med vatten och strör lite farinsocker på.

Lägg ett ark filodeg på bakbordet och pensla med smält smör och strö över farinsocker på halva arket. Vik sedan över andra halvan och upprepa med ett nytt ark som du lägger på det första. Du ska alltså ha fyra tunna deglager på varandra. Dela i sex rutor med en vass kniv och lägg dem på baplåtspappret.

Dela päronen på hälften och sedan i tunna skivor. Lägg upp dem på arken och pensla med smält smör samt strö över en blandning av farinsocker och vaniljsocker. Grädda rutorna i 25 minuter.

Blanda osten med honung och citron och ställ kallt. Servera till päronrutorna som går att ätas både varma eller kalla.