halsa

1 månad till maraton – Paris Marathon närmar sig!

av Terese Alvén i kategorin Löpning den

Tiden går fort när man har roligt. Och visst är det roligt att träna inför ett maraton. Klart att det även är segt, stressigt, utmanande, ont, slitigt och en massa andra känslor … men är inte resan rolig, då kanske inte en mara är ett mål för dig? Jag har 1 månad till maraton, den 8 april väntar Paris Marathon. 42 195 meter mitt i Paris. En riktig sightseeingrunda som såklart innefattar Triumphbågen och Eiffeltornet.

Jag längtar efter denna magiska känsla! När jag är hög av endorfiner och precis har genomfört ett fantastiskt lopp där kropp och sinne är starkt. Detta är min målbild i Paris Marathon.

Jag längtar efter denna magiska känsla! När jag är hög av endorfiner och precis har genomfört ett fantastiskt lopp där kropp och sinne är starkt. Detta är min målbild i Paris Marathon.

Peppen och pirret gör sig allt mer påmint och jag är mer positivt inställd nu än för en månad sedan då jag var mitt i vabruariträsket. Nu har min kraft kommit tillbaka och träningen flyter på. Jag får till ett långpass per vecka, även om jag inte kör superlångt blir det i alla fall mellan 90 och 120 minuter. Dessutom har jag rätt hög träningsdos i övrigt och bygger en tålig kropp. För mig är detta good enough. Jag behöver inte jämföra mig med de som kör långpass på 3 timmar eller längre. Jag gör det som fungerar för mig för att fortfarande behålla glöden och glädjen.

Nytt mål i Paris Marathon

Däremot känner jag att jag vill revidera mitt mål. Jag satte tidigare ett tvådelat mål med att komma under 4 timmar och samtidigt kunna njuta under och efter loppet. Just nu blir jag stressad av tidsmålet. Jag har ingen lust att hetsa igenom mitt maraton, utan jag vill få en fin upplevelse i Paris. Det är faktiskt därför jag älskar att springa maror. Tidsmål är inte peppande för mig. Jag borde ha lärt mig det vid det här laget. Men det är lätt att ryckas med av andras prat om tider. Nu formulerar jag i alla fall mitt nya mål: att ha roligt under och efter maran. Att ha en kropp som orkar och ett huvud som är piggt och starkt. Sedan om det blir en bra tid, det är en bonus. Men det är inte mitt huvudmål. Jag går igång på känslor och intryck, och det är min drivkraft framåt.

Nu ser jag fram emot fyra veckors träning för att hålla i och finslipa det sista. Jag jobbar dagligen med lätta rehabövningar för mina fötter som min sjukgymnast gav mig för några veckor sedan då en fotled har krånglat. Jag kommer fortsätta springa långpass ett par gånger till och ösa på med min övriga träning. Dessutom ser jag till att prioritera sömn och såklart äta varierat och bra.

Läs gärna mer om mina tidigare maror:
Race rapport från Stockholm Marathon 2009
Race rapport från ASICS Stockholm Marathon 2015
Race rapport från New York Marathon 2015
Race rapport från Helsingborg Marathon 2016
Race rapport från London Marathon 2017