kosttips-recept

Kalljäst frukostbröd – snabba frallor till helgfrukosten

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Vem vill inte ha nybakt bröd på morgonen? Det här receptet på kalljäst frukostbröd går snabbt och smidigt att göra. Degen rör du ihop kvällen innan, och på morgonen, då är det bara att göra bullar, lägga på en plåt och efter 20 minuter i ugn har du färska rågfrallor! Min kompis Johanna bakar brödet varje dag på sommaren till sin familj och gäster i sommarhuset, jag är glad över att ha fått receptet. Så gott. Detta smakar sommar, semester och tid med familj och vänner för mig! För ett par år sedan använder jag dessa ingredienser när jag bakade brödet. Nu har jag justerat mjölsorterna, se nedan.

Jag äter helst frallorna med smör, ost och gurka.

Jag äter helst frallorna med smör, ost och gurka.

Träna i väntan på brödet

Under tiden brödet är i ugnen hinner du duka fram övriga frukostingredienser, eller varför inte köra ett snabbt hemmaträningspass för att väcka kroppen? Välj fem övningar, upprepa övningen i en minut innan nästa. Ös på i en cirkel och vila en minut efter en omgång. Upprepa två eller tre gånger.

Kalljäst frukostbröd

25 g jäst
5 dl kallt vatten
5 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
1 dl kruskakli
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
2 tsk salt

På kvällen: Smula ner jästen i vattnet och rör runt tills det löses upp. Blanda ner övriga ingredienser och knåda till en något kladdig deg. Lägg på en ren handduk och ställ in i kylen.

På morgonen: Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt och forma bullar i valfri storlek av smeten. Sätt in i mitten av ugnen cirka 20 minuter.

Helgfrukost. Gott med nybakt bröd även om barnen oftast väljer tråkigt fabriksbakat ...

Helgfrukost. Gott med nybakt bröd även om barnen oftast väljer tråkigt fabriksbakat …

Mysigt med frukost och bra för att orka resten av dagens aktiviteter.

Mysigt med frukost och bra för att orka resten av dagens aktiviteter.

Kalljäst frukostbröd.

Kalljäst frukostbröd.