kosttips-recept

Kalljästa rågbullar – snabblagat frukostbröd

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

kalljästa rågbullar

Hembakt är alltid godast, även om det är väldigt smidigt att det finns goda bröd att köpa i butik med. Men när det ligger kärlek bakom ett bröd, när någon har knådat det och mätt upp rätt mängd ingredienser, man har väntat på jästider och kikat in i ugnen för att ta ut det när det är alldeles perfekt. Kanske att det är helt nybakt och fortfarande doftar gott, då har man överseende med eventuellt någon bränd kant eller kreativa utseenden. Det är lite det som är charmen.

När jag träffade min fina vän Johanna förra veckan gav hon mig receptet på sin favoritfralla, ett kalljäst rågbröd hon ofta slänger ihop på semesterns kvällar för att sedan baka ut morgonen efter och äta till frukost. Jag blev så sugen att jag testade redan i helgen. Dock fick mina bröd stå lite väl länge i ugnen och ytan blev väldigt hård. Igår gjorde jag därför ett nytt försök – och ändrade lite i receptet för att matcha skafferiets innehåll, och åh så bra det blev. Här finns receptet jag utgick ifrån, och här är receptet med mina ändringar:

Kalljästa rågbullar

25 g jäst
5 dl kallt vatten
3 dl rågmjöl
3 dl dinkelmjöl
2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1 dl fiberhusk
1 msk olivolja
1 msk flytande honung
2 tsk salt

På kvällen: Smula ner jästen i vattnet och rör runt tills det löses upp. Blanda ner övriga ingredienser och knåda till en något kladdig deg. Lägg på en ren handduk och ställ in i kylen.

På morgonen: Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt och forma bullar i valfri storlek av smeten. Sätt in i mitten av ugnen cirka 20 minuter.

kalljästa rågbullar