kosttips-recept

Enkelt recept på knäckig äppelpaj som blir hela familjens favorit

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Jag lovade receptet på knäckig äppelpaj, den magiskt goda pajen som jag lagade förra helgen till fika. Till och med barnen som annars inte brukar gilla paj, älskade den. Charles tog tre portioner. Så äppelpajen fick högsta betyg. Gjorde till och med en ny form dagen efter som jag har fryst in. Perfekt inför en vintrig fika framför öppna spisen.

Knäckig äppelpaj till fika.

Knäckig äppelpaj till fika.

Godast är såklart att göra det på svenska äpplen, har du inga frukter i din egen trädgård är ett tips att höra dig för hos grannar eller ta en promenad i ett villakvarter. Just nu är det många som ställer ut korgar med frukt vid grinden för andra att äta.

Så gott med knäckig äppelpaj.

Så gott med knäckig äppelpaj.

Knäckig äppelpaj

150 g smör
½ dl grädde
½ dl ljus sirap
1 dl rårörssocker
1 nypa flingsalt
2-3 dl havregryn
1-2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
6-7 medelstora äpplen

Mums!

Mums!

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Dela alla äpplen och skiva den i likadana storlekar så att de blir klara samtidigt. Lägg i en form. Smält smöret och ha i grädde, sirap och socker. I med havregryn, vetemjöl, flingsalt och bakpulver. Fördela smeten över äpplena och sätt in i ugnen i cirka 20-25 minuter tills det har blivit en knäckig yta. Servera med vaniljglass, vaniljsås eller grädde.

Svenska äpplen från min trädgård.

Svenska äpplen från min trädgård.

Läs mer: Gör även god äppelmos av dina äpplen.