kosttips-recept

Laga äppelmos med svenska äpplen från trädgården

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Det är äppelsäsong! I helgen lagade jag både knäckig äppelpaj (recept kommer inom kort) och äppelmos med svenska äpplen (recept nedan) från trädgården. Så lyxigt på morgongröten!

Äpplen direkt från trädgården.

Äpplen direkt från trädgården.

Vi har tre olika äppelträd på tomten. Eftersom detta är första året i huset har vi inte koll på hur allt smakar eller när allt är ätklart. Vi testar oss fram med nyfikenhet. Alla tre träd dignar av frukt, men en sort verkar vara höstäpplen och mognar senare. Två träd, har ingen aning om vad det är för sorter …, har frukter som är goda nu.

Vi har tre olika äppelträd, valde frukt från två olika, den sista mognar nog senare i höst.

Vi har tre olika äppelträd, valde frukt från två olika, den sista mognar nog senare i höst.

Äppelmos

6-8 äpplen
1 dl vatten
strösocker efter smak
två duttar vaniljpulver

Gör så här: skala äpplena om du vill, jag använder skalet när jag gör mos, så det fick sitta kvar. Skiva och dela äpplet i mindre bitar. Koka upp med vattnet i cirka 10 minuter. Mosa med en potatisstöt. På med vaniljsocker och valfri mängd socker, jag tog ett par matskedar, tycker om att ha kvar det syrliga i äpplena. Häll upp på rengjorda glasburkar. Ät inom kort på gröten (eller frys in i plastpåse om du vill spara moset).

En rejäl klick äppelmos på morgonens grötfrukost. Serverat med osötad rostad mandelmjölk - min favorit.

En rejäl klick äppelmos på morgonens grötfrukost. Serverat med osötad rostad mandelmjölk – min favorit.

Så god frukost att starta veckan med – havregrynsgröt med chiafrön och valnötter i. En rejäl klick äppelmos och kall osötad rostad mandelmjölk. Mums!

Två burkar äppelmos.

Två burkar äppelmos.