Det är äppelsäsong! I helgen lagade jag både knäckig äppelpaj (recept kommer inom kort) och äppelmos med svenska äpplen (recept nedan) från trädgården. Så lyxigt på morgongröten!
Vi har tre olika äppelträd på tomten. Eftersom detta är första året i huset har vi inte koll på hur allt smakar eller när allt är ätklart. Vi testar oss fram med nyfikenhet. Alla tre träd dignar av frukt, men en sort verkar vara höstäpplen och mognar senare. Två träd, har ingen aning om vad det är för sorter …, har frukter som är goda nu.
Äppelmos
6-8 äpplen
1 dl vatten
strösocker efter smak
två duttar vaniljpulver
Gör så här: skala äpplena om du vill, jag använder skalet när jag gör mos, så det fick sitta kvar. Skiva och dela äpplet i mindre bitar. Koka upp med vattnet i cirka 10 minuter. Mosa med en potatisstöt. På med vaniljsocker och valfri mängd socker, jag tog ett par matskedar, tycker om att ha kvar det syrliga i äpplena. Häll upp på rengjorda glasburkar. Ät inom kort på gröten (eller frys in i plastpåse om du vill spara moset).
Så god frukost att starta veckan med – havregrynsgröt med chiafrön och valnötter i. En rejäl klick äppelmos och kall osötad rostad mandelmjölk. Mums!