kosttips-recept

Chiapudding med hemlagad rabarberkräm

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Rabarber är en vanlig växt här i Sverige. Och den syrliga växten passar bra i allt från paj till rabarberkräm eller rabarberkompott. Jag kokade kräm och serverade dels med en skvätt mandelmjölk och dagen efter, då blev det frukost med chiapuddning med hemlagad rabarberkräm på toppen. Så gott!

Chiapudding med hemlagad rabarberkräm.

Chiapudding med hemlagad rabarberkräm.

Rabarberkräm – grön eller rosa?

I ena hörnet av vår trädgård finns en rabarberplanta som frodas i solen. Tidigare i våras bakade jag rabarberpaj, men jag ska erkänna att jag inte är så bra på att ta hand om växten. När jag var liten kokade mamma ofta rabarberkräm. Jag minns den bruna keramikskålen på bänken med den klibbiga gröna massan i. Ibland var jag med och rörde runt majsstärkelsen i ett glas vatten innan den skulle strilas ner. Jag minns fortfarande känslan. Själva krämen, den var jag inte så förtjust i. Min lillebror däremot, han älskade den. Men det går att lära gamla hundar att sitta, och efter att ha googlat runt på allt från rabarberkompott till rabarberkräm kände jag hur sugen jag blev på smaken. Särskilt som mina rabarber är så rosa att krämen blir rosaröd istället för grön.

Vacker färg på rabarberkrämen.

Vacker färg på rabarberkrämen.

Hemlagad rabarberkräm

Receptet jag utgick ifrån när jag lagade min rabarberkräm var detta.

Rabarberkräm med mandelmjölk. Gott som mellanmål eller efterrätt.

Rabarberkräm med mandelmjölk. Gott som mellanmål eller efterrätt.

500 g rabarber (nu mätte inte jag utan hade i så många stjälkar jag tyckte passade)
1½ dl strösocker
4 dl vatten
2 msk majsstärkelse
(jag hade även i två duttar vaniljpulver)

Kokande rabarber.

Kokande rabarber.

Gör så här: Skala stjälkarna om de är grova (jag behövde inte göra det), och dela dem i mindre bitar. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Häll i rabarbern och koka cirka 4 minuter. Ta gärna bort eventuellt skum som kommer upp till ytan. Rör ner majsstärkelsen i lite vatten i ett glas, sila ner i krämen i en fin stråle och rör runt. Låt krämen koka upp och ställ den sedan att svalna.

Chiapudding med hemlagad rabarberkräm

Häll upp cirka 2 dl osötad mandelmjölk i ett glas. Ta i 2 msk chiafrön, en dutt vaniljpulver och en dutt kardemumma. Rör runt och ställ i kylen över natten. Gå gärna förbi kylen och rör runt bland fröna ett par gånger innan du går och lägger dig. Morgonen efter tar du ut puddingen och toppar med rabarberkrämen samt några naturella kokoschips. Så gott!

Somrig frukost med chiapudding.

Somrig frukost med chiapudding.