Det finns inget godare än när man plockar saker ur ens egen trädgård och äter. Nu är det inte jag som har planterat rabarbern som just nu frodas i en hörna av trädgården. Det är de tidigare ägarna. Men nu får jag njuta av att gå och bryta av några stjälkar och göra bland det somrigaste i smaker – rabarberpaj. Spröda, rosafärgade och mycket smak. En perfekt bas i paj. Och extra mysigt att baka paj blir det när dottern är med.
Rabarberpaj med hallon
75-100 g smör
1 msk vaniljsocker
4-6 dl havregryn
2 msk potatismjöl
500 g rabarber
2 dl frysta hallon
3 msk kokossocker
2-3 tsk kardemumma
Gör så här: Gå ut i trädgården och plocka några rabarberstjälkar. Skiva upp den i små slantar. Sätt ugnen på 175 grader och plocka fram smöret så det får rumstemperatur. Smöra en pajform. Häll i rabarber och frysta hallon. På med potatismjöl, kardemumma och kokossocker och blanda runt.
I en annan bytta, häll i havregryn och vaniljsocker. I med smöret och knåda med fingrarna tills det är fördelat och det blir som ett klibbigt crunch. Eventuellt i med en skvätt vatten. Fördela sedan smuldegen över bären och frukten och sätt in pajen i ugnen cirka 20 minuter.
Njut av sommarfika med en skvätt vaniljvisp, glass eller grädde. Och drick gärna en kopp kaffe till. Så gott!