kosttips-recept

Vinbärskaka – enkelt recept med röda vinbär

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Röda vinbär i trädgården? Passa på att baka vinbärskaka, syrligt och sött på samma gång. Jag serverar med lättvispad grädde. Mums till sommarfikat! 

Jag mår bra av att gå och plocka i trädgården. Så mysigt - och gott!

Jag mår bra av att gå och plocka i trädgården. Så mysigt – och gott!

I vår nya trädgård finns en del bärbuskar med röda vinbär, svarta vinbär samt krusbär. Dessutom har vi planterat ett par hallonbuskar som vi hoppas ger bär om något år. Nu börjar de röda vinbären bli klart lysande rubiner och jag letar recept hur jag kan ta tillvara på bären. Visst är det gott att toppa filen eller gröten med några bär, men de är rätt sura att äta i för stor mängd. Vinbärskaka är dock riktigt gott, sött och syrligt på samma gång. Perfekt när det kommer gäster över en sommardag. Jag hittade ett recept på en enkel vinbärskaka inne hos Underbara Clara, ett recept som jag ändrade något (blandade olika socker, tog lite mindre mängd smör samt körde färska bär istället för frysta), de mängder jag använde ser du i receptet nedan.

Vinbärskaka med röda vinbär

150 g smör
6 ägg
5 dl socker + 1 dl brun farinsocker
7 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
ca 4 dl röda vinbär + några sparade kvistar till servering

Vinbärskakan innan ugn.

Vinbärskakan innan ugn.

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker pösigt. Rör ner smöret som fått kallna något samt mjöl och vaniljpulver. Häll allt i en långpanna med bakplåtspapper. Strö över bären. Sätt in långt ner i ugnen i cirka 20 minuter. Servera med vispad grädde.

Vinbärskaka serverat med grädde.

Vinbärskaka serverat med grädde.

Sommarfika för våra gäster.

Sommarfika för våra gäster.