inspiration

Vikten av vila och det spontana

av Terese Alvén i kategorin Inspiration den

viktig vila svan

Jag är ofta rätt planerande, älskar att skriva listor, boka in saker i kalendern och ha koll på mina dagar. Struktur är tryggt för mig. Men ibland behöver det oväntade få plats, det spontana. Att inte vara planerad utan att ta det som det kommer, lyssna in vad kroppen vill just nu. För hälsan är det viktigt att alla delar får plats. Vissa perioder i livet behövs mer struktur för att vardagen ska flyta på friktionsfritt och tid läggs på rätt saker. Andra perioder är behovet av frihet och spontanitet större. Semestern kan vara en sådan period, men jag tror att vi behöver det oftare än så. Någon dag här och där. I helgen hade jag en ”ta det som det kommer”-mentalitet. En del planerade aktiviteter ställdes in eller ändrades av olika anledningar och plötsligt fick jag en oväntad men fantastisk helg på sitt sätt. En långpromenad med en kompis. Ett par timmars skrivande. Fika med föräldrarna. Planering av midsommar. En löprunda i regnet. Gymträning med maken. Brunch på Sirap med Tilde och Glenn medan sonen var på annat äventyr. Bokläsande. Fotboll på gården. Skratt. Vila. Kärlek.

Andas in. Andas ut. Vara närvarande.

Det handlar inte om att slå knut på sig själv i att hitta på häftiga aktiviteter, spendera en massa pengar på inträden och resor eller överträffa sig själv. Det handlar om att se det vackra i livet. Så många små element som lever kvar i mig från helgen. Känslan av att springa i regnet. Inspirationen i skrivandet. Skrattet och närheten med min vän. Att se hur Tilde växte och blev lugnare när hon fick umgås själv med oss föräldrar utan sin storebror en dag. Små saker, i andras ögon banala saker, men i min kropp viktiga delar.

Till dig som läser detta – hitta dina guldklimpar i din tillvaro. Låt dem växa och ta plats. Våga vara spontan och se vad som händer.

Denna vecka startade jag med kompis/träningsdejt med Trendotraning-Anna, ett långpass på Djurgården där vi sprang och samtalade om allt som dök upp i huvudet. En vacker svan och det fantastiska blanka vattnet fick oss att stanna upp och vara närvarande samt uppskatta stunden.