shopping

Vegetariskt kontra kött – våga välja rätt för miljön och hälsan

av Terese Alvén i kategorin Samarbeten den

Detta är ett sponsrat inlägg skrivet i samarbete med Quorn

Jag äter allt mer vegetarisk mat. Rött kött har jag inte ätit på cirka 15 år, och jag märker att jag äter allt mindre kyckling och fisk. Anledningarna är flera, jag har aldrig varit någon köttmänniska, men visst har jag saknat hamburgare eller köttfärs. Därför är jag glad att det blir allt lättare att hitta riktigt goda alternativ, de senaste åren har det dykt upp många bra produkter på matmarknaden. Så att välja vegetariskt framför kött känns allt lättare. En annan anledning är miljön. Ingen kan ha undgått hur viktigt det är att varje individ tar sitt ansvar och försöker minska sin klimatpåverkan. Maten är något som vi enkelt kan påverka. Genom att välja vegetariskt istället för kött kan vi minska våra avtryck. Ett exempel är att Quorn Färs ger 90% lägre koldioxidavtryck än nötfärs. Då tycker jag att valet blir ganska enkelt.

Jag lagar gärna mat med Quorn.

Jag lagar gärna mat med Quorn.

Från burgare till ”julskinka”

Det handlar inte om allt eller inget. Jag tycker att allt ska vara tillåtet, men sedan handlar det om balans. Och att våga testa vegetariskt. Kan du byta ut en eller två köttmåltider i veckan mot vegetariskt är det toppen. Quorn Burgare är en favorit för mig på grillen och i julas bytte jag till och med ut kalkonskinkan jag vanligtvis köper och griljerar mot Quorns alternativ till julskinka. Och den var riktigt god på knäckemacka med senap.

Denna goda pasta med Quorn och grönkål fick jag njuta av i solen.

Denna goda pasta med Quorn och grönkål fick jag njuta av i solen.

Vegetarisk snabbmat

Eftersom jag alltid har ett par förpackningar med vegetariskt protein i frysen är det lätt att slänga ihop en måltid när man kommer hem från jobbet och inte riktigt vet vad man ska laga. Förra veckan slängde jag ihop en pasta med Quorn Färs, grönkål, paprika, krossade tomater och creme fraiche. Lite salt, peppar och toppade med riven parmesan. Smidigt, enkelt och bra både för kropp och miljö. Svårare än så behöver det inte vara!

Låt alla smaker gotta ihop sig i pannan.

Låt alla smaker gotta ihop sig i pannan.