inspiration

Veckans 3 träningssnackisar: Global Running Day, ny tallriksmodell och World Eating Disorders Day

av Terese Alvén i kategorin Inspiration den

global running day

Vad har hänt under veckan som gått? Jag följer upp min följetong med att lyfta fram tre intressanta nyheter/händelser inom träning, hälsa och kost som jag läst om i sociala medier eller fått nys om via mejl under veckan som gått. Denna vecka har det dock varit lite stiltje på nyheter – i alla fall inget som riktigt har intresserat mig. Däremot lyfter jag fram ytterligare en punkt från förra veckan samt informerar om två spännande dagar till veckan.

  • Global Running Day. Den 1 juni, på onsdag, infaller Global Running Day. En dag för att glädjas åt löpningens alla fördelar och uppmaningen till alla är att springa denna dag. Min förhoppning är att människor som idag inte springer får upp ögonen för löpning. I USA finns projektet Million Kid Run, vilket syftar till att få en miljon barn att röra på sig just denna dag.
  • World Eating Disorders Day. Dagen efter vi lyft fram glädjen med löpning kommer en dag med mer allvar, en dag att lyfta allvaret med ätstörningar, men också ge hopp genom att visa vilka behandlingar som finns, inspirera till friskhet och dela med sig av verktyg för att människor med ätstörningar ska må bättre.
  • Hur mycket eller lite ska vi äta? Vad ska vi äta? Mat behöver inte vara så krångligt, tallriksmodellen är ett bra verktyg att utgå från. Nu lanserar Livsmedelsverket två varianter av sin tallriksmodell, en för de som rör på sig enligt rekommendationerna och en för de som rör sig för lite. Modellen visar proportionerna mellan de olika livsmedelsgrupperna, mängden mat är dock individuellt och något man själv får hitta en balans i.

tallriksmodellen