kosttips-recept

Västerbottenpaj med kantareller

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Till hösten – eller sensommarens – kräftskivor är det gott med västerbottenpaj. Nästan lika obligatoriskt som kräftorna om ni frågar mig. Kanske för att jag älskar paj i alla dess … Läs mer

västerbottenpaj med kantareller

Till hösten – eller sensommarens – kräftskivor är det gott med västerbottenpaj. Nästan lika obligatoriskt som kräftorna om ni frågar mig. Kanske för att jag älskar paj i alla dess former. När jag bakar sätter jag gärna en tvist på rätten beroende på vad som finns hemma i skåpen. I helgens paj till kräftskivan fyllde jag min västerbottenpaj med kantareller, sockerärtor och gul lök. Fortfarande tydlig ostsmak men ändå snäppet fräschare med krispiga sockerärtor och smak av kantareller.

Västerbottenostpaj med kantareller och sockerärtor

Pajskal:
150 g smör
4 dl mjöl, jag tog hälften grovt rågmjöl och hälften vetemjöl
½ tsk salt
2 msk vatten

Fyllning:
4 ägg
2-3 dl turkisk yoghurt
svartpeppar
gräslök
1 gul lök
1 påse sockerärtor
kantareller, valfri mängd
västerbottenost, valfri mängd

Tärna smöret och arbeta in det med mjöl, salt och vatten till en degklump. Låt den gärna vila svalt i 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Tryck därefter ut degen i en pajform (min räckte även till en liten form). Förgrädda skalet i 15 minuter. Gör ordning fyllningen under tiden. Hacka lök och sockerärtor. Fräs kantareller, lök och sockerärtor i en klick smör. Blanda ihop resten av fyllningen i en skål. Ta ut pajskalen, lägg i det stekta fräset och häll på fyllningen. Grädda i ugnen cirka 15-20 minuter.

Så gott!

Nu ska jag göra mig redo för fyra dagars matlagning. I början av sommaren började jag på en kurs i Rawfood. Det var en vecka innan sommaren och en vecka nu. Så spännande att lära sig nya saker i köket. Första veckan var fokus på maträtter, denna vecka kommer vi laga glass, godis och efterrätter. Rolig start på jobbhösten, även om kursen innebär några extra stressade kvällar och morgnar med en del knapprande på tangenterna. Men jag klagar inte, inspiration från min kurs samt från gårdagens silver och nattens guld i OS ger mig en extra spark i baken.