halsa

Uppladdning inför halvmarathon: 5 sista minuten-tips

av Terese Alvén i kategorin Löpning den

uppladdning inför halvmarathon

Årets första löparutmaning är här – Europas största halvmara för kvinnor med 3600 startande. Idag väntas Women’s Health halvmarathon. Start vid Sjöhistoriska och sedan två varv runt vackra Djurgården. Nu pågår sista uppladdningen och förberedelserna inför löptävlingen.

I takt med att starten närmar sig – om tre timmar nu när jag skriver detta – känner jag allt fler fjärilar i magen. Det är intressant hur kroppen fungerar. Jag har inga yttre krav att prestera, och själv har jag mest tänkt njuta av dagens lopp och genomföra det efter min dagsform – trots det kommer tävlingsnerverna och pirret in. Det taggar till kroppen, så det är bra.

Jag ska erkänna att min uppladdning inte har varit den bästa. Visst har jag fått in lite extra vila och återhämtning denna vecka, men igår blev det rätt mycket träning. Dels instruerade jag min morgoncykel, jag hade tennisträning och på eftermiddagen/kvällen gick jag en utbildning på SATS för att instruera i deras nya koncept Outdoor Running. Visst, jag tog det väldigt lugnt på löpningen igår, men det blev ändå några backar och intervaller. Det var till och med så att jag i soffan framför Let’s Dance sa till Glenn att jag nog struntar i loppet idag. Men. Efter en god natts sömn, jag fick sovmorgon tack vare min snälla familj som smög upp först, och sedan lång frukost med nybakta scones som jag och Tilde svängde ihop känns det bättre. Löparsuget börjar komma tillbaka! Jag har dragit på mig löparkläderna och ska snart bege mig till startområdet för att hinna hämta ut nummerlapp innan loppet. Så även om inte mina förberedelser det sista dygnet har varit de bästa tar jag det för vad det är. Ser fram emot en härlig dag med rörelseglädje tillsammans med en massa tjejer!

uppladdning inför halvmarathonSconesbak med Tilde – god frukost några timmar innan loppet är viktigt.

Sista minuten tips till er som springer halvmara kanske för första gången:

  • Fyll på med vätska under loppet
  • Ta gärna lite energi, i flytande form, en bit banan, en bit energikaka eller vad som passar dig någon gång under loppet
  • Spring i din takt och hetsas inte av andra att springa för snabbt i starten
  • Sätt upp delmål – sikta på varje 5-kilometer eller liknande och ge dig själv beröm när du har kommit dit
  • NJUT av rörelseglädjen och energin från de andra löparna och från supportrar längst banan, le mot andra så får du energi tillbaka.