traning

Träningstips inför skidsemestern

av Terese Alvén i kategorin Träning den

slalom
När jag växte upp var vi i Lindvallen och åkte skidor varje vinter. Nu blir det mest solsemestrar på vintern …

Under min uppväxt åkte vi varje sportlov till en stuga i Lindvallen där det blev en härlig vecka med snö, skidskola, längdturer och bowling. Sedan jag blev vuxen har det tyvärr blivit allt mindre skidåkning då jag oftare prioriterar att åka till solen på vintern. Men jag hoppas att vi snart får in mer skidåkning med familjen. Vill att Charles och Tilde ska växa upp och känna sig trygga i skidbacken.

En som har åkt skidor hela sitt liv – och betydligt mycket mer än en vecka varje år – är Frida Hansdotter. De flesta svenskar som åker skidor har däremot begränsade möjligheter att åka skidor. Många åker enbart en vecka per år. Då kan det vara bra att träna så att kroppen orkar med att stå på skidorna en hel dag i backen eller åka någon mil i längdspåret. Du vill få ut mesta möjliga av din semestervecka och inte få galen träningsvärk efter en dag.

Fridas tre bästa tips till de som vill vara starka under skidsemestern i vinter är: 
1. Se till att ha en bra grund, träna bra under sommarn och hösten så du är redo för vintersäsongen.
2. Träna upp styrkan i ben och bål.
3. Träna upp din uthållighet.

Inför en skidsemester är mina (Tereses) tips att lägga extra fokus just på uthållighetsstyrka. BodyPump kan vara ett bra alternativ här då du nöter samma övning många gånger – precis som du gör i slalombacken. Eller varför inte lägga in mer statisk träning, som jägarställningen. Ska du åka längd och inte har tillgång till något längdspår är det många gym som har stakningsmaskiner där du kan öva in samma rörelse och får bra träning för musklerna. Men även annan konditionsträning som löpning och cykling är bra. Och glöm inte bålen, träna gärna extra mycket core för att bli stark inifrån och ut.

Lycka till med din skidåkning!