traning

Träningssummering och träningsplanering

av Terese Alvén i kategorin Träning den

Träningssummering och träningsplanering är bra att göra ibland för att få koll på vad man gör.

Träningssummering och träningsplanering är bra att göra ibland för att få koll på vad man gör.

Varje söndag kommer jag att sammanfatta min vecka med fokus på träning och aktivitet. Dessutom kommer jag att blicka framåt mot vad som väntar. En form av träningssummering och träningsplanering. Detta för att jag själv vill få bättre koll på vad jag tränar, bli medveten om vad jag gör för att få mer variation och göra en träningsplanering. Inte bara gå på känsla vilket jag oftast gör. Inget fel med det, lusten är det som styr mig. Problemet är att det blir väldigt mycket samma. Samma tempo, samma distans, samma känsla … Det är också roligt att se resultat, och jag vill gärna bli snabbare i benen samt starkare i överkroppen. Det är inte bara något som händer, det kräver målmedveten träning. Genom att dela med mig mer av min träning kan jag förhoppningsvis även inspirera er. Inte att kopiera exakt, för vi har alla olika mål och förutsättningar. Men visst kan vi inspireras av varandra. Dela gärna med mig av er träning också!

Promenad med pappa, inte varje dag jag får honom med mig ut. Så härligt!

Promenad med pappa, inte varje dag jag får honom med mig ut. Så härligt!

Träningssummering

Detta var min sista semestervecka och träningen anpassades efter semesterplanerna.

Styrka i Högbötes gym.

Styrka i Högbötes gym.

Mån – 10 km löpning i Hagaparken, inklusive tre backar, magträning i vår ribbstol i hallen
Tis – vilodag, reste ut i skärgården
Ons – promenad 15 min x 4 under dagen upp och ner för bergsknallarna på ön, lättare styrketräning med kroppen (se upplägg med bilder på min FB) på båten
Tors – promenad 15 min x 3 under dagen, aktiv lek med barnen på stranden samt i båten, dessutom kort styrkestund (bänkpress, rodd och raka marklyft= med skivstång i öns gym
Fre – 10 km löpning i Hagaparken, inklusive 8 x 150 m intervaller från kilometer 8. Nedjogg sista kilometern hem, magträning i vår ribbstol i hallen samt rörlighetsträning
Lör – löpning 2,5 km uppvärmning följt av 7 backintervaller i Vanadisparken, nedjogg 1 km, fotbollslek i Vasaparken med barnen
Sön – 13 km löpning från Spånga till Odenplan (ej genomfört än, blir i eftermiddag)

Endorfinhög efter första löppasset efter skärgården.

Endorfinhög efter första löppasset efter skärgården.

Känsla: det blev en lugnare vecka än vanligt då jag var ute i skärgården. Jag saknade löpningen när jag var iväg, samtidigt var det skönt att ändå kunna hålla igång på en lägre växel. Alla behöver vi en paus från träningen ibland, inte bara för att kroppen ska få återhämtas, men kanske också för att reflektera över varför man tränar. Jag känner lust när jag tränar, blir en gladare person samt dämpar min rastlöshet jag ibland kan känna i kroppen. Däremot får jag inte ångest av att inte träna (som när jag var sjuk för några år sedan), jag tränar för att jag mår som allra bäst av det. Och det är underbart att ha den känslan i kroppen.

Träningsplanering

Imorgon börjar jag arbeta igen och det blir mer rutiner i livet. Jag älskar rutiner, så jag ser fram emot det efter semestern, Känner mig taggad och redo att ta tag i saker igen. Så peppen är stor, både för träningen och för jobbet! Mitt instruerande har jag däremot semester från ytterligare en vecka, så än så länge får jag lägga upp min träning helt fritt. Tennisträningen drar igång först om ett par veckor, så just nu blir det mest löpning, passar på att springa mycket då jag älskar att göra det, men när allt annat drar igång hinner jag endast springa ett par gånger i veckan.

Mån – morgonjogg
Tis – vilodag (Charles födelsedag!)
Ons – löpning, fokus intervaller
Tors – lugn morgonjogg samt kort tempopass på lunchen eller efter jobbet
Fre – backintervaller
Lör – styrka utomhus på landet
Sön – långpass

Träningsplaneringen är temporär, det kan vara så att något passa byter plats, tas bort eller byts ut. Men det är skönt att ha något att utgå ifrån.

Charles kom och ville vara med när jag tränade på båtens badbrygga.

Charles kom och ville vara med när jag tränade på båtens badbrygga.