halsa

Träningsschema – bloggläsare

av Terese Alvén i kategorin Hälsa, Inspiration den

Kul att det fanns ett intresse för att dela med sig av sitt träningsupplägg och få feedback. Idag väljer jag att besvara Rebeccas träningsupplägg. Men jag spar mejlen och svarar på fler under veckan.

Rebecca: Här kommer två veckor för mig då jag har ett stillasittande kassajobb och arbetar olika varannan vecka.

Vecka 1.
Måndag: 60 minuter amt maskin (typ en mix av crosstrainer och springa)
Tisdag: Vila
Onsdag: 60 minuters amt alt. 50-60 minuters amt och 10 minuters springa/gång på band, styrka för överkroppen och mage. (15-30 min)
Torsdag: 60 amt + styrka överkroppen (15-30 min)
Fredag: 60 minuters Amt alt. 40 min amt och 20 minuters jogg+gång på band
LÖrdag: Vila
Söndag: Vila

Vecka 2.
Måndag: 60 min amt
Tisdag: 60 min amt alt. en kort joggingtur ute på 10-20 minuter (jag har svårt att springa-jag vill gärna, men har inte orken/styrkan/kroppen för det – svårt att förklara, men jag är helt enkelt inte gjord för att klara det känns det som. Att springa har alltid varit extra jobbigt för mig trots att jag har haft mycket bra kondition)
Onsdag: Vila
Tordag: 60 min amt, styrka för överkroppen 15-40 minuter
Fredag: 60 min amt
Lördag: 60 min amt
Söndag: Vila

Mitt mål är främst att hålla vikten (vilket det tyvärr inte verkar som att jag lyckas göra med denna träningen) samt bygga lite muskler/be fastare eller mer ”fit”.

Min kommentar: Rebecca du har en bra träningsmängd och ser även till att vila ett par gånger i veckan. Det jag reagerar över på ditt upplägg är att det blir rätt så enormigt. Du tränar mest med maskinen som är en mix av crosstrainer och löpband. Min gissning är att du kör ungefär samma tempo och med samma motstånd varje gång. Då vänjer sig kroppen och träningen blir inte lika effektiv. Det tror jag även kan vara en anledning att du inte får de resultat som du skriver att du vill ha.

Du får gärna fortsätta med maskinen, men testa att träna intervallbaserat ibland. Ta i hårdare under några minuter och låt pulsen gå upp rejält, sedan lugnar du ner dig lite igen och går tillbaka till din ”vanliga” nivå som du använder på bandet, upprepa valfritt antal gånger.

Just nu blir det mycket konditionsträning och inte så mycket styrka. Efter några veckor så kan du fundera på att ändra programmet så att du kanske ökar på styrkedelen och minskar på konditionen. Just för att få ännu mer variation och även bygga lite muskler.

Angående löpningen – fortsätt kämpa om du gillar löpning och vill springa. Jag tyckte också att det var riktigt tufft i början. Det är bra att inte sätta så stor press på sig. Börja med att varva springa och gå. Ju fler gånger du är ute desto mer kommer du att kunna springa utan att gå.

Sist men inte minst. Du har ett stillasittande arbete, och en superviktig sak är vardagsmotionen – promenera, gå i trappor, rör på dig så mycket du kan. Det gör en stor skillnad i slutändan.

Lycka till med din träning och dina mål!