Träningsmotivation – hur tränar jag när jag inte vill träna?

av Terese Alvén i kategorin Inspiration den

Träningsmotivation. För en del är ordet peppande och för andra skapar det någon form av ångest inombords. Hur mycket träningsmotivation behövs egentligen för att träningen ska bli av?

Träningsmotivation - every morning you have two choices, continue to sleep with your dreams or wake up and chase them.

Träningsmotivation – every morning you have two choices, continue to sleep with your dreams or wake up and chase them.

Visst är motivation bra. En inre drivkraft som för dig steg för steg mot ditt mål. Men vi ska inte sätta en övertro till motivationen. Det är en bonus om den finns där, men det är inte en nödvändighet för att träningen ska bli av. För motivation är inte något som trillar över en, motivation är något som formas när vi redan är på gång. Så även om inte peppen innan träningspasset är stor, bara börja träna. Tänk inte så mycket. Börja ta dina första steg så kommer motivationen allt eftersom.

Träningsmotivation vid dåligt väder

När det regnar, blåser eller snöar ute är inte min första tanke ”wow, jag vill ut och springa”. Men eftersom jag har varit med om dagar med ostadigt väder förut, vi bor ju trots allt i Sverige, så vet jag hur jag ska hantera vädret. Har jag bestämt mig för att springa. Då springer jag. Bäst för mig är att göra det direkt. Inte börja vela fram och tillbaka, inte komma med ursäkter eller undanflykter. BARA GÖR’T. Det är alltid värt det. Är det kallt – se till att klä dig ordentligt. Är det regnigt – använd en skärmmössa för att inte få dropparna i ögonen samt ha vattenavvisande träningskläder. Se till att ha en strategi för att ta dig över eventuella hinder som stoppar dig i din träning.

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen. Det är ÄNNU härligare att träna i ”dåligt” väder än vackert väder just för att träningsupplevelsen höjs. Du känner dig extra stark och stolt över dig själv som vann över vädret och använde din mentala kraft för att faktiskt genomföra ditt träningspass utan att låta något banalt som vädret hindra dig. Det gamla ordspråket stämmer – det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder.

Ut och rör på dig och låt träningsmotivationen komma på köpet!