traning

Träningsexperter reder ut: Stretcha eller inte stretcha?

av Terese Alvén i kategorin Träning den

Funkar det att stretcha?

Stretcha – eller rörelseträna – är det många som har åsikter om. På SATS tog vi för något år sedan den tidigare fem minuter långa statiska stretchingen i slutet av alla cykelklasser. Inte för att det är dåligt att jobba med sin rörlighet, men för att det inte ger så mycket att sträcka ut en muskel statiskt i slutet av ett tufft pass. Det kan till och med få motsatt effekt.

För att rörlighetsträning ska ge effekt bör det ske rätt ofta och gärna med dynamiska övningar. Vi människor har olika ställen där vi är som mest orörliga – för mig är det bröstrygg och fotleder som är mina största utvecklingsområden. Jag inkluderar gärna en dynamisk uppvärmning innan mina styrkepass, där jag just lägger extra fokus på mina stela områden samt på de områden jag ska träna under passet. Ska jag exempelvis träna knäböj vill jag vara varm och uppmjukad så att jag kan göra största möjliga rörelseomfång utan att begränsas av stelhet.

Yoga är toppen för de som vill få mer rörlighet (och styrka, balans och annat) men då jag inte riktigt fastnat för träningsformen väljer jag istället att inkludera rörlighetsträningen på andra sätt.

Efter mina löppass kör jag gärna några dynamiska rörlighetsövningar som mental nedvarvning och för att jag tycker det är skönt att sträcka ut kroppen efter träningen. Särskilt skönt att sträcka mig åt sidan, stå bredbent och fälla fram kroppen samt att öppna upp i bröstet.

Rörlighetsträna för att:

  • ha en fungerande kropp
  • kunna använda rörelsers hela omfång
  • det är skönt att sträcka ut
  • vara skadefri.

Hitta det som passar dig och din kropp. Viktigast är att rörlighetsträningen blir av, och vill du bli bra på något – gör det varje dag, eller i alla fall så ofta du kan …

LÄS MER OM RÖRLIGHETSTRÄNING, mina och Mikael Mattssons åsikter i denna artikel i METRO.