traning

Träning och stress – träna eller inte träna vid utbrändhet?

av Terese Alvén i kategorin Träning den

I Svenska Dagbladet gick det i veckan att läsa en lång artikel om träning och stress, en del i deras intressanta serie Elitmotionärerna som jag har följt i sommar. Vi säger ofta att träning är bästa medicinen för de som är stressade, men i vissa fall kan det få motsatt effekt. Hårdpresterar du i alla områden – som jobb, aktivt familjeliv och stora träningsmål – då kan det bli för mycket.

Träning och utbrändhet i Svenska Dagbladet.

Träning och utbrändhet i Svenska Dagbladet.

Härliga PT-Fia som jag har träffat genom åren i olika sammanhang har själv jobbiga erfarenheter av att vara utbränd, något hon diagnosticerades med som 24-åring. Hon är öppen med sin resa mot att hitta balans i livet vilket är inspirerande. Jag själv har en bakgrund med ätstörningar, också ett område där träning inte alltid lyfts fram som en lösning mot friskhet. Men jag tror, och vet, att träning kan vara bra. Eller framförallt rörelse. För vi mår alla bra av att använda kroppen. Men det gäller att hitta den nivå och på det sätt som passar en själv. Att satsa stenhårt inför ett lopp eller strikt följa en tuff träningsplan är inte för alla. Min nyckel till balans är att variera träningen, göra det jag mår bra av och göra det på en nivå som min kropp gillar. Att pressa tiden på milen är ingenting för mig. Det gör mig varken lycklig eller glad. Snarare stressad och lusten för att träna försvinner. Jag går igång på upplevelser, att känna att jag klarar av en utmaning jag inte tidigare trodde var möjlig, men att genomföra den på en nivå som gör att kroppen fungerar dagen efter samt att jag fortfarande har ett sug efter nya utmaningar och träningspass.

Träningstips för stress

Att träna när man är stressad eller utbränd kan många gånger handla om att ta en lugn promenad. Att strosa i skogen en stund. Att landa i yoga. Eller kanske dansa loss tillsammans med vänner? Testa det som har lägst tröskel för dig och våga pausa om det blir för mycket. Bygg upp din inre styrka successivt i kombination med att stressmomenten runt omkring minskas genom livsstilsförändringar, terapi eller i vissa fall medicin.

Vid lättare stress, depression eller ångest kan träning definitivt hjälpa. Men vi är alla individer och det gäller att utgå från sig själv och testa sig fram till sin egen magiska formel. En formel som kan ändras från vecka till vecka.

Nu vet jag att det låter lättare, och käckare, än vad det är i verkligheten. Då kan det ta emot att bara kliva upp från sängen. Men jag tror på att se saker positivt och att våga tro att det går att bli frisk, oavsett hur lång tid det tar.

Viktiga ord på vägen

Viktigt att komma ihåg – jämför dig inte med andra. Och var snäll mot dig själv. Det är okej att ligga i sängen en hel dag om du behöver det. Men när du känner dig redo, börja ta steg för steg mot ett friskare liv. Och våga be andra om hjälp!