bocker

Träning för latmaskar

av Terese Alvén i kategorin Böcker den

Boken Träning för latmaskar av Simon Sköld (och Camilla Läckberg) har nyligen landat i butik och boken lyfts fram i många medier. Nu har jag läst boken och jag blev inte helt nöjd.

Träning för latmaskar.

Träning för latmaskar.

Träning för latmaskar – kom i form med minsta möjliga insats är en bra tanke. Det är många som behöver sänka sina trösklar för att börja träna och skapa en ny god vana. Därför var det med intresse jag öppnade boken, ville se vilka smarta knep Simon Sköld lyfte fram.

Vi får växelvis läsa om Simon och hans fästmö Camilla Läckbergs syn på motivation, goda vanor och njutning. Jag älskar olika människors uppfattning och det var intressant att se hur de tänker i de olika frågorna. Man får en glimt av deras träningsvardag. Sedan följer en del tips om hur man kan tänka som latmask eller nybörjare och slutligen kommer träningsövningar.

Jag är tveksam till några av övningarna som Simon valt ut, vad är syftet, varför är det viktigt för latmaskarna att träna just detta förutom att det står att bicepscurl tränar biceps. Varför behöver Camilla bli stark i jägarvila? Jag tror det är viktigt att lyfta frågan VARFÖR för att öka motivationen hos den som tränar.

Bicepscurl med Camilla Läckberg.

Bicepscurl med Camilla Läckberg.

Sedan undrar jag varför Camilla tränar i sportbehå och bar mage genom hela boken. Om boken är för latmaskar är det inte bättre att möta ”latmaskarna” på deras nivå – inte visa upp ”titta på min mage, så här kan du se ut om du tränar”. (Nu kanske jag överdriver, men jag tycker inte att det passar mot bokens målgrupp). Åter VARFÖR ska magen visas? Det är inte för att visa teknik eller rörelsens utförande för …

Camilla tränar draken. Önskar att bilden återspeglar det som står i texten.

Camilla tränar draken. Önskar att bilden återspeglar det som står i texten.

Camillas teknik i vissa övningar är rätt tveksam. I rygglyft exempelvis, varför tittar hon snett framför sig och lyfter huvudet högt när det står i texten att hon ska titta i golvet. Och i draken där hon strävar mot en parallell rygg med golvet står hon väldigt snett.

Rygglyft med vridet huvud.

Rygglyft med vridet huvud.

Och sist men inte minst – det är bara för att jag själv försöker vara noga med redigering och korrektur när jag skriver, men hur kan de ha glömt att redigera bort loggan på vissa av kläderna men inte på andra bilder?

Loggan borttagen på den vänstra bilden men inte på den högra ...

Loggan borttagen på den vänstra bilden men inte på den högra …

Så jag är ledsen, men den här boken kunde ha varit så mycket bättre. För jag tror att det finns en hel del latmaskar där ute som följer Camilla och Simon och vill ta efter deras råd. Då förtjänar de att få bra hjälp på vägen.


Liniz Travel

Vilken väl granskning! Bra gjort! Håller med dig kanske inte direkt riktar sig till latmaskar i senaste trendiga träningskläder som de halvt vill marknadsföra och med konstiga bilder t texten! Kram

Anna

Hej! Intressanta synpunkter! Jag är en av de där latmaskarna som behöver komma igång och jag har klämt och känt på den här boken. Inte lika sugen nu :-) Jag köpte Friskis och svettis-gymkort och 10 gånger med personlig tränare i höstas. Det går sådär. Jag tycker min tränare inte förstår vad mitt mål är trots att jag har varit väldigt tydlig vid upprepade tillfällen. Målet är en livsstilsförändring, jag struntar i resultaten bara jag får in vanan och känslan att det är roligt att träna. Så korta, varierade och lätta övningar som min diskbråcksrygg tål så här i början vill jag ha. Och gärna konditionsträning i någon form. Istället fick jag en ziljon övningar som är lätta att göra fel på och som tar 40 min att göra. Direkt reagerade min rygg kraftigt. Vi körde på och hade fyra träffar, men nu har jag tappat sugen. Så när en tränare möter en latmask måste de vara lyhörda och inte köra formulär 1A rakt av. Slut på meddelandet :-)

sparkibaken

Byt tränare! Om hen inte lyssnar på dig så är det fel tränare för dig. Våga testa någon annan, alla är inte likadana. Våga berätta varför du inte upplever att det fungerar med din nuvarande tränare, är hen professionell så ska det inte vara något konstigt. Alla passar inte med alla. Ge inte upp :-)

Cecilia

Håller helt och hållet med kring din recension! Pinsamt många fel och framförallt tycker jag att framsidan passar extremt dåligt till titeln.
Tack för en bra blogg:)

Julia

Hej Therese! Jag kan bara säga jag håller med dig till 100%!! Träning är så viktigt och känsligt för många, så möta ”latmaskarna” på deras nivåer tycker även jag borde vara prio ett. Särskilt dem behöver förstå varför vi gör viss träning för att kunna hålla motivationen uppe! Tekniken och klädmärket på vissa kläder men inte alla gör de ännu mindre tro värdigt!
Bra recenserat!!

alexandra

Genomtänkt, och väl analyserat! Bra recenserat! Min första tanke är att riktar man in sig mot latmaskar kan man utgå från att det finns en del personer med gamla skador och skavanker, och som yoga-fröken, reagerar jag på att det inte finns några alternativ eller rekommendationer till alternativa övningar. En överviktig person kan ha svårt att ställa sig i jägarvilan, men man kan instället ha stor nytta av en vägg liggandes på rygg. Camilla är en snygg fyrabarnsmamma, hade varit mer adekvat att se hennes viktresa från start till ”mål”. (dock en helt annan bok) Nu blir det onekligen lite lustigt att visa en vältränad mage och byst, med latmaskarna till målgrupp.

Anna

Inte för att verka som en besserwisser, men tror inte att loggan är borttagen på nedersta bilden till höger, utan blott att bilden er skuren högre upp…
I övrigt helt enig i att Camillas teknik inte er spot on.

Joanna

Det är ju logga på höger bild på BH:n nertill – så jag tror inte det har med beskärning av bilden?

Kommentering är avstängd.