traning

Träna tillsammans med familjen – följa, leda och lära

av Terese Alvén i kategorin Träning, Barn & Familj den

Träning ska vara glädjefyllt, inte bara bli ytterligare ett krav att klämma in i kalendern. För mig blir träning roligt när jag inte sätter krav på mig själv. Som mamma … Läs mer

Träna tillsammans med familjen.

Träna tillsammans med familjen.

Träning ska vara glädjefyllt, inte bara bli ytterligare ett krav att klämma in i kalendern. För mig blir träning roligt när jag inte sätter krav på mig själv. Som mamma vet jag att träningen inte alltid blir som planerat. Särskilt de gånger jag tränar tillsammans med barnen. I vår högpresterande värld kan det vara bra att ändra sitt fokus. Inte jaga tider och köra ett inplanerat träningspass där du stressas om det inte blir exakt som du har tänkt. Framgångsrik träning är för mig att våga vara flexibel, ta de chanser som finns till rörelse och när barnen är med låta dem bestämma och styra.

För mig finns det två typer av träningspass:

1. Egen träning. Jag älskar mina löppass och styrkepass när jag får runt en timme på egen hand. Jag vet att barnen har det bra med Glenn och jag kan fokusera fullt ut på det jag håller på med. Jag har lyxen att få till rätt många pass av denna typ, dels då träningen är en del av mitt jobb. Förutom att jag är tränare så tillåter jag mig att träna under arbetstid då jag får mycket gjort under löprundorna. Det är där jag kläcker idéer, kommer på nya formuleringar till mina texter (så att jag ibland måste stanna och anteckna i mobilen) och jag får upp energin och blir piggare.

2. Träning tillsammans. Aktiv lek med barnen och kortare träningspass ihop med familjen fyller jag gärna ut dagarna med. På semestern blev det en hel del aktivitet tillsammans och i vardagslivet blir det dagligen mer eller mindre inplanerade rörelser och hög puls. Allt efter barnens intressen. Ibland knäcker jag idéer men barnen blir själva allt bättre på att komma med förslag. Barnen är vana vid att vi tränar. Det är ett naturligt inslag i livet för dem. Min kropp har blivit starkare, särskilt överkroppen, sedan jag blev mamma mycket tack vare vår träning tillsammans. Det är inte alltid vi pratar om det som träning. Några lyft upp i luften med barnen, ridande på ryggen, kull, det är bara roligt. Behöver inte ha en träningsetikett, men det ger resultat och är ett toppensätt att få in vardagsmotion.

Jag vill lyfta detta efter förra veckans fråga i bloggen som väckte en del debatt, både här och på Instagram. Det är lätt att stressas av att träningen man har planerat inte blir av, då kanske nyckeln är att inte vara så strikt. Istället sätta på sig träningsglasögonen och se möjlighet till rörelser runt omkring än. För röra på oss, det finns det många tillfällen till. Oavsett om du sitter på ett kontor hela dagen eller studerar. Fundera över hur du kan röra på dig mer i ditt liv – om det nu är så att du rör dig för lite. För en del kanske snarare utmaningen är att våga ta det lugnt.

På bilderna tränar jag tillsammans med Tilde på landet. Jag skulle fota övningar hit till bloggen, Tilde ville vara med och efter en stund när jag visat olika övningar började hon visa mig vad vi skulle göra och ta över rollen som ledare. Vår stund tillsammans är jag övertygad om skapar närhet oss emellan, hon lär sig använda sin kropp och hon lär sig både att följa och att leda. Dessutom bygger hon självförtroende när hon klarar av nya saker.

Som avslutning på all min träning ihop med familjen kör vi high five och tackar för ett roligt träningspass. En god vana!

High five efter avslutat träningspass.

High five efter avslutat träningspass.