traning

Träna när barnen sportar – så får du gratis träningstid

av Terese Alvén i kategorin Träning den

Att ha barn som älskar att sporta och gå på olika idrotter kan vara rätt segt. Om du som förälder bara står och hänger i hallen. Visst är det kul att titta en stund på barnen, och även barnen brukar uppskatta att de ser föräldrarnas engagemang. Men de flesta tillåter inte att föräldrarna är inne i salen då det kan störa träningen. Istället är man förpassad till något fik (i bästa fall), eller typ en bänk i en tråkig korridor. Inte så roligt … men för att inte bara plocka upp mobilen och skrolla på Instagram, se till att byta om till träningskläder och träna samtidigt som barnen tränar. Vips har det öppnat sig en hel träningstimme i kalendern!

Jag joggade några kilometer när sonen spelade innebandy. Perfekt för att slå två flugor i en smäll.

Jag joggade några kilometer när sonen spelade innebandy. Perfekt för att slå två flugor i en smäll.

Igår när sonen var på innebandy passade jag på att jogga i trettio minuter. Första rundan efter förkylning så jag tog det väldigt lugnt för att testa kroppen. Men wow, som jag har längtat efter min löpning! Hela jag studsade av glädje resten av dagen. Började till och med spåna på vilket maraton jag vill springa i höst tillsammans med maken, jag springer ju Paris Marathon 8 april, men vill gärna ha ett att se fram emot i höst också. Tror vi har hittat en het kandidat … ska göra lite mer research och återkomma i frågan.

Men nu var det inte maraton vi skulle prata om utan att träna samtidigt som barnen idrottar. Självklart beror det lite på hur gammalt barnet är och vad det är för typ av träning, men i många fall fungerar det fint för föräldrar att lämna lokalen. Annars finns det mycket du kan göra ombytt precis utanför byggnaden eller i värsta fall, i en korridor. Är det någon annans förälder som är på plats och som inte väljer att träna kanske hen kan hålla ett litet extra öga även på ditt barn och ringa om det behövs.

Jag vill uppmuntra barn att idrotta men vet sedan jag själv blev mamma att det också gör att vardagspusslet ibland blir svårare att lägga. Då är det perfekt att slå två flugor i en smäll och utnyttja barnens träningstimme även till egen träning. Dessutom sprider du bra budskap till barnen, du visar att du även prioriterar din egen hälsa och barnen ser det som en självklarhet att även vuxna tränar. Förhoppningsvis bär de med sig den insikten även när de blir äldre.