Träna gruppträning som gravid?

av Terese Alvén i kategorin Veckans fråga den

”Hej. Jag är gravid i vecka 6 och har precis kommit igång med regelbunden träning. Jag tränar core, indoor walking och Shape. Kan jag göra detta trots att jag är … Läs mer

Kompressionsstrumpor på! En av många promenader runt Djurgården med Charles i magen, här i vecka 40.

Kompressionsstrumpor på! En av många promenader runt Djurgården med Charles i magen, här i vecka 40.

”Hej. Jag är gravid i vecka 6 och har precis kommit igång med regelbunden träning. Jag tränar core, indoor walking och Shape. Kan jag göra detta trots att jag är gravid? Allt känns bra dock är jag givetvis tröttare men det funkar. Jag tränar indoor och core 3 dagar i veckan och kör sedan Shape och styrka 1 gång/var i veckan. Försöker vara igång 5 dagar i veckan med andra ord.

Kan jag fortsätta såhär? Finns det något jag bör tänka på? :-) skaffade mitt gymkort precis och är nybörjare. Hoppas kunna träna hela graviditeten denna gång. Bor på liten ort så det finns inte fler pass att gå än de jag nämnde ovan. Stor kram och hoppas på svar! / Fanny”

Hej Fanny – grattis till graviditeten! Under graviditeten förändras kroppen mycket och hur man mår av träning är väldigt individuellt. Generellt sätt, om vi pratar en frisk graviditet, är det bra att vara aktiv. Det mår både mamman och fostret i magen bra av. Dessutom visar forskning att det kan främja förlossningen samt möjligheten att komma tillbaka till en fungerande kropp efteråt.

Hur du klarar av olika träningssätt får du känna av i kroppen, men core brukar fungera att träna fram till dess att magen börjar puta ut, sedan är det många övningar under ett core-pass som inte går att göra (som magliggande, tuffare magövningar och liknande), då rekommenderar jag att träna core på egen hand istället, annars är det tid under passet som bara försvinner när du inte kan vara med eller måste göra egna alternativ … Jobba gärna knipövningar för att stärka bäckenbotten, sitt på en pilatesboll och hitta aktivering i bålen och gör höftlyft med båda fötterna i golvet, exempelvis. Kanske kan du prata med din core-tränare och få tips på övningar från passet som du är van att köra och som fortfarande funkar med en gravidkropp. Det är bra att fortsätta träna sådant man är van med sedan tidigare men att anpassa efter att magen växer.

Indoor walking funkar då det är mjuka rörelser, inga hopp – som i löpning. Generellt råd vid löpning är att sluta runt vecka 20 (själv kunde jag inte springa alls under mina graviditeter, det kändes inte bra, så detta är väldigt individuellt). Ett bra alternativ till konditionsträning är cykling, det är skonsamt och enkelt att anpassa intensitet och styrets höjd.

Shape tycker jag fungerar än så länge, kanske att du kan byta ut den mot ett vanligt styrkepass runt vecka 20. Lägg gärna extra fokus på kroppens baksida, jobba med jämn vikt och se även till att vila och återhämta dig. Fem pass per vecka är tufft att köra hela graviditeten, men att träna är super – prata dock med din barnmorska som har koll på just din graviditet så att allt känns bra.

Du skriver att du bor på liten ort och att det inte finns fler pass att välja mellan – och jag förstår glädjen och energin av att gå på pass tillsammans med andra. Fortsätt med de pass som funkar (se ovan) och ersätt sedan med mer gymträning på egen hand, då kan du anpassa träningen bättre efter dagsform och din graviditet.

Lycka till!

Har du en fråga om träning/kost/hälsa du vill att jag ska lyfta upp i bloggen? Lämna den i kommentarsfältet!

Promenad i Visby med Charles i magen.

Promenad i Visby med Charles i magen.