halsa

Träna dina fötter

av Terese Alvén i kategorin Hälsa den

Oavsett om du är löpare eller inte är det bra att träna dina fötter. De glöms ofta bort men de förtjänar uppmärksamhet.

Fötterna mina får stå ut med mycket, då är det bra att de behåller sin hälsa.

Fötterna mina får stå ut med mycket, då är det bra att de behåller sin hälsa.

Genom att stärka upp fötter och fotleder får du en stabil och bra grund att stå på, och fötterna kan definitivt påverka resten av kroppen. Några enkla övningar jag använder mig av under vissa pass som en del av uppvärmningen är att:

  1. Gå på tå.
  2. Gå på hälarna.
  3. Gå på utsidan av fötterna.
  4. Gå på insidan av fötterna.
Gå på insidan, gå på utsidan.

Gå på insidan, gå på utsidan.

När jag är barfota passar jag även på att:

  1. Sätta en handduk under tårna som jag sedan förflyttar under foten genom att knipa och dra med tårna.
  2. Spreta med tårna.
  3. Lyfta alla tår utom stortån.
  4. Lyfta enbart stortån.

Lycka till!

Mjuka upp fotleden.

Mjuka upp fotleden.


MALIN ANNA-KRISTINA

Hej! Är det så man kan träna fötterna att orka med ett maraton på asfalt? Jag sprang Göteborgsvarvet förra helgen och hade gott om flås kvar när jag kom i mål- men fötterna, aj aj aj….!! Förstår inte hur man ska klara att springa ytterligare ett par mil på så hårt underlag. Några tips? MVH Malin!

Terese Alvén

Att springa på asfalt är definitivt en vanesak. Det är hårt och tufft att springa på asfalt i flera timmar. Att öva på att springa där samt att jobba aktivt med fötterna tror jag är två viktiga faktorer för att orka och minska skaderisken. Lycka till!

Kommentering är avstängd.