kosttips-recept

Torskpaket i ugn – ät mer ekologiskt

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

torsk i ugn

Enkelt, gott och bra både för kroppen och naturen är det att äta KRAV-märkt. Igår lagade jag torskpaket i ugn med potatis, ärtor, morötter och äggsås. Receptet och ingredienserna fick jag från KRAV som vill slå ett slag för de KRAV-märkta produkterna, något jag gärna stöttar. Vi är rätt bra på att handla ekologiskt i Sverige, i alla fall vissa varor, ofta är det priset som avskräcker oss. Men det behöver inte bli så mycket dyrare, och drar priset iväg – välj att köpa det viktigaste ekologiskt och det som gör mest för naturen. Portionerna i denna torskrätt kostar cirka 3 kronor mer än motsvarande oekologiska varor, och det kan det väl vara värt?

KRAVs regler är bra för bönderna med regler vid produktionen, bra för djuren som måste få utlopp för sina naturliga beteenden, bra för hälsan med färre godkända tillsatser (46 st i jämförelse med 300 godkända enligt svensk lagstiftning), bra för miljön genom att den biologiska mångfalden är större på ekologiska gårdar och sist men inte minst – det är bra för klimatet då matens klimatpåverkan är mindre: exempelvis KRAV-märkt fryst torsk (som jag använde i torskpaketet) halveras klimatpåverkan jämfört med omärkt fryst torsk.

torsk i ugn

Vill du bjuda på god torsk i ugn? Gott för hela familjen. Här är receptet:

Torskpaket i ugn

för fyra portioner
600 g torskfilé
ca 7 normalstora potatisar
ca 2-3 normalstora morötter
4 dl gröna ärtor
5-6 st ägg
mjölk
vetemjöl
smör
1 knippe dill
salt, peppar

Torskpaketet: Sätt ugnen på 150 grader. Skala potatisen och skär den i 0,5 cm tunna skivor. Fördela jämt på fyra stycken bakplåtspapper. Portionera upp torsken i på bakplåtspapper eller folie. Salta och peppra (jag tog även på en klick smör). Stäng paketen och sätt in i ugnen ca 20-30 minuter.

Ägg: Koka äggen. Skölj dem kalla och hacka dem. Värm mjölk och vispa ner ett par matskedar vetemjöl. Låt det tjockna till under vispning, salta och peppra och ha i äggen samt hackad dill.

Grönsaker: Skala morötter och dela den i mindre bitar. Koka dem något mjuka. Häll bort vattnet, ta i en klick smör och ös på ärtorna. Låt grönsakerna svettas lite.

Servera torskpaketen med tillbehören. God husmanskost!

torsk i ugn