bocker

Tjockdrottningen av Moa Herngren – boktips inför läslovet

av Terese Alvén i kategorin Böcker den

Tjockdrottningen av Moa Herngren.

Tjockdrottningen av Moa Herngren.

Boktips inför läslovet: Tjockdrottningen av Moa Herngren. För visst bör vi vuxna läsa böcker när vi uppmuntrar våra barn och unga att göra detsamma.

För ett tag sedan tipsade jag om 10 böcker som på något sätt handlade om hälsa som jag vill rekommendera andra. Då höll jag fortfarande på att läsa Tjockdrottningen av Moa Herngren och nu när jag har läst ut sista sidan vill jag lyfta boken igen. Lättläst, underhållande och med ett viktigt budskap. Vad är en människa värd egentligen? Och hur långt är en del beredda att gå för att synas?

Tjockdrottningen

Tjockdrottningen handlar om teveprogrammet ”Du är vad du väger”, dock är det inte programmet med den snarlika titeln som boken syftar på utan snarare Biggest Loser. I serien blir Annie seriens ”drottning” eftersom hon är den som väger betydligt mer än övriga deltagare och också är den som behöver gå ner mest för att programmet ska bli en succé och för att producent, programledare och tränare ska bli framgångsrika och få nya välbetalda uppdrag. Men hur långt är de beredda att gå? Och vad är Annie beredd att offra när det kommer till sin egen hälsa? Så intressant att få följa.

För något år sedan läste jag ”Epidemin”, en bok där tjocka skulle utrotas när Hälsopartiet vann valet i Sverige. En bok som låter helt absurd, men när man läser den tycker jag ändå man får en uppenbarelse, med fel personer på fel plats kan mycket hemska saker hända. Vi har sett det i historien, och till och med i svenska samhället idag är det ju väldigt märkliga saker som sker i våra val där inte alla är välkomna.

Jag gillar denna typ av böcker, det är lättläst men ändå gripande. Man får sig en tankeställare. För vi lever i en värld med hälsofokus, och jag är en del av det. Jag vet att det är viktigt att sprida sunda budskap för att vi ska må bra nu och för att våra barn och barnbarn ska göra det i framtiden. Men samtidigt får det inte bli exkluderande. Vi får aldrig glömma att alla är lika mycket värda. Att alla har rätt att göra sina val och att alla har en röst i vårt samhälle.

Inspirera till läsning

Nu när det är läslov, eller höstlov, nästa vecka. Då kanske även vi vuxna ska passa på att lägga extra tid på läsning. Precis som för att få in rörelse i livet behöver vi vuxna vara förebilder för våra barn och inspirera till träning.