traning

Testa träningstrender – följ ditt hjärta

av Terese Alvén i kategorin Träning den

hiit
Reportage om trenden med högintensiv träning i höstas (mig ser ni längst till vänster med lilla Tilde bakom mig.)

För några veckor sedan skrev jag om träningstrenderna 2014, men eftersom jag är i radion idag (P4 Extra) och pratar trender ger jag här en uppdaterad variant.

Träning som vi kan träna var som helst är superhett. Gym är toppen då de (förhoppningsvis) har många bra tränare anställda som hjälper medlemmar med deras träning och hälsa – och att träna med en personlig tränare på egen hand eller i en mindre grupp är väldigt populärt. Men vi vill inte enbart vara låsta i gymlokaler. Vi vill kunna träna hemma, i skogen och när vi är på semester. Vi vill träna högintensivt i form av HIIT (högintensiv intervallträning) under pass som enbart är runt 10-20 minuter, vi vill träna styrka med vår egen kroppsvikt och vi vill träna funktionella övningar där många muskler kopplas in och där vi blir starkare i rörelser vi använder i vardagen.

Detta känns som en fortsättning på utomhustrenden som varit stor senaste åren där löpning, och nu senast cykling, längdskidåkning, simning och triathlon ökat i popularitet. Även styrketräningen gör vi nu på egen hand och genom att träna kort och intensivt blir det lättare att få in träningen i livspusslet, för tidsbrist anger många som skäl till varför de inte tränar.

Men det viktigaste är inte att träna det som är trendigt, även om säkert många andra precis som jag gillar att testa nyheter, det viktigaste är att träna. Därför – träna det du tycker är roligt, då har du störst chans att få in träningen i livet. Se till att planera in träningen och prioritera den. Välj träning som passar dig, dina mål och dina ambitioner. Sedan kan du strunta i om träningssättet ligger överst eller underst på trendlistan.

terese_nike
Jag älskar att träna spinning, även om det inte är en av de trendigaste träningsformerna just nu. Det blir inte mindre effektivt för det. Foto: Jane Haglund.