test

Test: Barre på SATS – styrka och rörlighet med grund i balett

av Terese Alvén i kategorin Test den

barre - funktionell hållnings- och styrketräning med grunder i balett

Barre – funktionell hållnings- och styrketräning med grunder i balett är en av SATS två stora nyheter i höst (den andra är Yoga for Athletes som jag testar nästa vecka). I USA är Barre ett av de hetaste träningskoncepten och kommer i en mängd olika varianter. Hos SATS är Barre inspirerat av de övningar som balettdansare utför vid stången som sedan kombineras av funktionella styrkeövningar. Passet är förkoreograferat (alla instruktörer kör samma upplägg och musik) och det byts efter tre månader. Till en början körs träningsformen på åtta center och förhoppningen är att utöka efter årsskiftet. Här kan du läsa mer om Barre på SATS. Barre ligger helt rätt i tiden där mixen av olika träningsformer är het – här får vi in både rörlighet och styrka, vi får in lekfullhet och balettens graciösa stil. Vi vill ha roligt, och träna kroppen varierat trots att träningstiden är begränsad. Då är det bra med träning som täcker in fler områden.

barre - funktionell hållnings- och styrketräning med grunder i balett

Och hur var träningen? Jo, jag älskade träningsformen som jag testade tidigare i veckan tillsammans med andra bloggare och skribenter. Nu fick vi enbart testa en halvtimme, passet är annars 60 minuter, och jag hade gärna tränat längre. Svetten kom snabbt, och trots att övningarna är rätt små och inte ser så jobbiga ut blir musklerna trötta. Jag kom åt ställen där jag vanligtvis inte jobbar. Och i baletten ligger svårigheten i att få det att se lätt ut trots att det är tufft.

Kul att få vara ballerina för en stund, jobba med funktionella övningar och jobba i takt med musiken. Det här är en träningsform som jag gärna tränar i höst när jag får en lucka i min träningskalender.

barre - funktionell hållnings- och styrketräning med grunder i balett