Terese tipsar nr #9: Rodd med gummiband – smala och breda

av Terese Alvén i kategorin Terese tipsar, Dagens övning den

Att träna med gummiband är enkelt och möjliggör träning var du än befinner dig, bara du har slängt ner ett gummiband i väskan. Smala och breda roddrag aktiverar hela ryggen.

Breda, höga rodd.

Breda, höga rodd.

Därför ska du göra det här: Det är en enkel, smidig, övning som kopplar in många muskler med fokus på rygg. Perfekt för oss alla som sitter mycket framför en skärm, eller för nyblivna mammor som bär en bebis i famnen stora delar av dagen. Alltså alla som känner att de gång på gång tappar sin goda hållning. Här arbetar du med musklerna som gör det lättare att dra bak axlarna och få en stolt position. Bra för att minska ryggont och trötthet i musklerna.

Smala och breda rodd

Gör så här:

  1. Sätt dig på golvet och vira gummibandet ett varv runt fötterna. Håll så att bandet blir spänt men att du ändå kan dra det in mot kroppen.
  2. Sitt med stolt hållning och spänn till i bålen.
  3. Dra armarna och bandet mot magen, kläm åt mellan skulderbladet.
  4. Håll emot på vägen tillbaka.
  5. Upprepa.

Vill du ha en utmaning? För dig som vill göra det tuffare, pröva att ha bandet ännu mer spänt eller testa att göra övningen stående där du sätter fast bandet i ett dörrhandtag eller liknande. Dra bandet samtidigt som du balanserar på ett ben.

Tips! Variera och kör både smala och breda roddrag. De sistnämnda gör du med armbågarna ut från kroppen och du siktar med bandet mot bröstkorgen, detta gör att du involverar övre delen av ryggen och baksidan av axlarna ännu mer.

I nästa tips bjuder jag på en övning jag frekvent har arbetat med senaste året och märkt stor skillnad i styrka från. Här kan du läsa mer om Terese Tipsar – en serie med 100 tips för att öka vår hälsa och här hittar du alla inlägg i serien.

Smala, låga rodd.

Smala, låga rodd.