kosttips-recept

Tankar om 5:2 och LCHF

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Många av er har kanske läst Alex Schulmans krönika ”Den djävulska 5:2-dieten toppar försäljningslistan” i Aftonbladet tidigare i veckan, den har spridits rejält bland sociala medier. Jag skriver aldrig om dieter här i bloggen – och kommer inte börja med det heller. Dieter är ingenting som jag står för, visst kan det finnas behov hos en del att förändra sin kosthållning av olika anledningar. Men att försöka lösa något med en quickfix eller med den diet som just nu är trendigast är inte rätt väg att gå. Nyss var det LCHF som hyllades av dess anhängare, böcker om dieten såldes som smör, nya livsmedel skapades, motionslopp och butiker – allt med LCHF-fokus. Nu är det 5:2-dieten som syns på löpsedlar var och varannan dag, böcker skrivs och de som följer dieten berättar hur bra de mår.

Jag tycker Alex uttrycker det bra när han skriver ”Dieten är unik, för det är den enda i sitt slag som uppmuntrar både svält och hetsätning på en och samma gång. Därför är den också sällsynt vidrig, …”. Med mina tidigare erfarenheter av ätstörningar är detta verkligen ingenting jag uppmuntrar till. Tror det kan leda in en del i fel banor. Dieter kan göra att du går ner i vikt. Men de kan också göra att du går upp kilona + lite till när du inte orkar med dieten längre, och dieter kan leda till ätstörningar av olika slag.

Jag tror inte på att sätta etiketter på olika sätt att äta, som att hur man äter är en del av ens personlighet. Antingen så tillhör du en grupp eller inte. Varför ska det vara svart eller vitt? Ät varierat, ät det du tycker är gott, ät nyttigt, ät det du mår bra av, ät mindre ibland, ät mer ibland. Jag vet, det låter enklare än vad det är. Mat är ett hett ämne för de flesta av oss, det är känslor inblandade, det är tröst, det är belöning. Det är inte bara ett sätt att stilla hunger och ge kroppen rätt näring. Men mitt bästa råd är att inte försöka tänka så mycket. Då blir det oftast rätt. Vill du förändra ditt sätt att äta, gör det i små steg, men gör inte något för att ”alla andra gör det” utan gör det för att DU vill och för att du känner att din kropp och du mår bra av det. Vi är olika och mår bra av olika saker. Så är det bara.