inspiration

Veckans hälsosnackisar: ansvar för barns övervikt, springande sightseeing och sportkläder för barn

av Terese Alvén i kategorin Inspiration den

Veckans hälsosnackisar är en spaning på vad som florerat i träningsvärlden senaste veckan. Här är tre snackisar jag valt att lyfta.

”Föräldrarna bär ansvar för barns övervikt”

DEBATT Jag håller med om att vi föräldrar bär ansvar för våra barns hälsa. Det är vi som sätter gränser, som sätter regler och styr vad som handlas hem och konsumeras. I alla fall när barnen är små. Äldre barn har såklart mer eget ansvar. Förhoppningsvis har vi då lagt en bra grund och att de bär med sig sunda vanor hemifrån. Det är en svår balansgång, vi föräldrar ska inte skuldbelägga eller tvinga. Vi ska genom vårt egna agerande visa vad som är bra, och med kunskap samt uppmuntran ge barnen goda vanor. Nu vet jag att det inte ser ut så på alla håll vilket är tråkigt. Hälsa är inte något negativt utan något som berikar livet på olika sätt, men för att känna så måste det upplevas.

Men att skylla barns övervikt på föräldrarna, det tycker jag är att gå för långt. Nu vet jag dock att en rubrik i en kvällstidning kan låta hårdare än vad den är, och jag håller med om mycket som debattören Madeleine säger. Men att skuldbelägga föräldrar tror jag tyvärr inte får dem att ändra vanor. Det måste börja inifrån dem själva, och det vi andra kan göra är att fortsätta försöka sänka trösklar och inspirera. Sprida ringarna på vattnet helt enkelt.

Springande sightseeing i Stockholm

Målgång i STHLM Urban Trail sker på Blasieholmskajen.

Målgång i STHLM Urban Trail sker på Blasieholmskajen.

LOPP Det är extremt trendigt med lopp där inte själva prestationen eller att pressa sig på en viss tid är i fokus. Istället är det upplevelsen som är viktig. Att det är något annorlunda. Något oväntat. Något roligt. På söndag, 13 augusti, är det premiär för STHLM Urban Trail, ett lopp som ligger väldigt rätt i tiden. Här får löparna springa in i, och igenom, olika byggnader som Dramaten, Musikaliska och Skansen.

STHLM Urban Trail ger en löparupplevelse utöver det vanliga, ett nytt sätt att upptäcka Stockholm för både lokalbor och turister. Från klockan åtta på söndagsmorgonen ställer sig drygt 2 000 deltagare på startlinjen mitt i allén på Djurgårdsvägen för att springa cirka 10 kilometer på Stockholms gator, trappor och byggnader. Längs vägen möts löparna av ställen där de inte kan ta sig på sin vanliga joggingtur.

Nya sportkläder för barn från Generation Pep och H&M

Höstens kollektion med träningskläder för barn från H&M i samarbete med GEN-PEP.

Höstens kollektion med träningskläder för barn från H&M i samarbete med GEN-PEP.

TRÄNINGSKLÄDER Generation Pep (GEN-PEP) och H&M fortsätter att utveckla sitt samarbete med syftet att ta fram funktionella sportkläder för barn och unga till ett förmånligt pris. Nu lanseras en specialdesignad höstkollektion med målsättningen att möjliggöra för ännu fler barn att börja röra på sig. Höstens kollektion är inspirerad av vattensport i starka färger som går i rött, blått, gult och grönt samt kontraster i neon. Kollektionen finns i utvalda H&M-butiker samt hm.com från och med nu. Priser ligger mellan 39:50 och 149 svenska kronor. Jag älskar att det kommer ut mer träningskläder för barn på marknaden, det möjliggör mer rörelseglädje!