traning

Springa med barn

av Terese Alvén i kategorin Träning, Barn & Familj den

springa med barn, linne: Daily sports

Spring ihop med dina barn. Låt de få upptäcka och uppleva ditt löparintresse. Men utgå från barnens nivå.

Vanligtvis springer jag själv här på landet. Ibland har jag turen att få med mig maken om vi har barnvakt på besök, någon kompis eller som i helgen – både kompis, hennes barn och min son. Tanken från början var att jag och min vän skulle springa, men när två av våra barn ville haka på fick de såklart det. Vi tog en runda i deras takt till vår granne cirka 500 meter bort. Där kände vi att det var läge att vända och joggade tillbaka. För våra femåringar, snart sexåringar blev det en lagom runda. De sprang (och gick lite i slutet) ändå en kilometer. Ganska långt för de som är mer vana vid snabba start och stopp när de springer på tomten, i lek eller i en fotbollsmatch. Men tack vare att barnen var så pass motiverade höll de energin uppe.

Vill du springa med dina barn rekommenderar jag:

  • Spring i barnens takt och anpassa längden efter vad de klarar
  • Låt glädjen styra och vara drivkraften
  • Älskar du själv att springa, låt barnen följa med en kort bit för att intresset ska smitta av sig, kom dock ihåg att många barn inte är så förtjusta i det monotona under en löprunda, testa att springa intervaller, stafetter eller gör en form av fartlek med barnen
  • Vill barnet följa med när du springer men inte orkar så långt, låt barnet cykla bredvid.

När vi sedan sprungit tillbaka med barnen fick jag köra en runda på ett par hundra meter med Tilde (tre år) som också ville springa som storebror. Efter uppvärmningen med barnens löprundor sprang jag och min vän J ut på en femkilometersrunda. Kort och intensivt!