bocker

Sommarens projekt – jag skriver roman!

av Terese Alvén i kategorin Böcker den

skriva roman

Det lönar sig att vara morgonpigg och kreativ vid femsnåret … under sommaren har jag satsat hårt på mitt första roman-projekt!

Nu har jag skrivit över 300 000 tecken, över 50 000 ord. Mycket att redigera, det är inte 300 000 tecken kvalitet, och hela berättelsen är inte klar än, blir nog ytterligare 100-200 000 tecken innan hela historien finns och redigering kan påbörjas. Men att bara kommit så här långt känns fantastiskt. Jag älskar att skriva, och varje dag längtar jag till min timme vid datorn tidigt på morgonen innan familjen har vaknat. En kopp nybryggt kaffe. En smörgås. Och en sovande familj på övervåningen i sommarstugan. Jag skriver tills barnen vaknat, oftast runt en timme. Ibland får jag även en timme på kvällen. I höst har jag redan planerat in min skrivtid i kalendern för att det inte ska försvinna bland andra ”måsten”.

I vintras när jag var i Thailand såddes första fröet till en tänkt karaktär som intresserade mig. Det var en kommentar från min pappa som inspirerade mig och som jag inte kunde släppa. Jag skrev några sidor under vintersemestern, kanske fem sidor. Sedan lades allt på is. Vardagen kom emellan. Men karaktären fanns kvar i huvudet. I början av sommaren gick jag en veckas intensivkurs, heltid under fem dagar, en grundkurs i att skriva roman och novell. Det blev mitt startskott, sedan har jag skrivit. Och skrivit. Tänkt. Läst. Och skrivit lite till.

Vad det hela kommer landa i. Det vet jag inte än. Självklart hoppas jag att någon vill ge ut boken när den är klar. Men främst vill jag se att jag kan skapa en skönlitterär bok, gå i mål med en berättelse som jag är stolt över. Att skriva skönlitterärt skiljer sig enormt från de tidigare böcker jag har skrivit, men den lycka jag känner efter en framgångsrik timme vid datorn. Den är svårslagen. Att skriva bok handlar inte bara om att se slutmålet, även om det är en motivation i sig, att skriva bok handlar om att älska språket. Att älska det kreativa i att sätta bokstäver och ord efter varandra och se hur de skapar mening, nya insikter, glädje, inspiration eller ny kunskap.

Min berättelse väntar jag med att berätta om. Pratar knappt om den med vänner och familj. Ville bara dela min glädje över att ha kommit en bra bit på väg och inspirera till att om jag kan – då kan du med. Satsa på din dröm. Lägg tid på den varje dag så kommer du steg för steg närmare målet.

Jag skriver varje dag, även när jag var på resa i Småland för någon vecka sedan. På vårt rum satt jag vid fönstret och skrev. Enda morgonen jag tagit ledigt var i tisdags på Hooks Herrgård.