Så hittar du rätt PT för dig!

av Terese Alvén i kategorin Instruktör/gymjobb, Träning den

Att träna med en personlig tränare blir allt mer vanligt. Det är inte längre en lyxvara utan något som många prioriterar att lägga pengar på. Visst kostar det en slant, … Läs mer

En bra PT hjälper, stöttar och inspirerar på ett sunt sätt.

En bra PT hjälper, stöttar och inspirerar på ett sunt sätt.

Att träna med en personlig tränare blir allt mer vanligt. Det är inte längre en lyxvara utan något som många prioriterar att lägga pengar på. Visst kostar det en slant, men har du rätt tränare är det värt att få personligt anpassad träning och få hjälp och stöttning att nå sina mål. Om nu det är viktigt för dig. Och det är det för många.

När behovet av personliga tränare växer finns risken att oseriösa tränare (samt oseriösa utbildningar och gym) utnyttjar intresset och arbetar med yrket trots att de kanske inte har tillräcklig kunskap eller inte sätter klienten i första hand utan är tränare för sin egen vinnings skull. I veckan uttalade jag mig i P3 Nyheter (lyssna ett par minuter in på denna länk) och här kan ni läsa en intervju med Felicia som fått dåligt bemötande av en PT.

Att välja PT kan vara svårt. De mest populära är ofta fullbokade och det kanske inte alls stämmer med energin med den PT på gymmet som är nyanställd och har lediga luckor. Beroende på hur litet eller stort träningsstället är där man tränar kanske det är svårt att som medlem ställa krav. Men medlemmar har rätt att kräva mycket! Du betalar för en tjänst med PERSONLIG träning, då är det vad som ska levereras.

Här är en checklista jag har satt ihop som kan hjälpa dig i jakten på rätt PT för dig:

  • Ta reda på vad tränaren har för utbildning och tidigare erfarenhet. Kanske kan du få en referens till någon annan medlem som har tränat med hen? Bäst tycker jag är när ryktet går att en PT är bra, att andra spontant rekommenderar sin PT till andra. Då kan det vara värt att testa.
  • Men även om det är någon annan som gillar tränaren kanske hen inte passar dig. Precis som i alla relationer handlar det om kemi. Testa och köp ett par timmar, se om ni förstår varandra och det känns inspirerande!
  • Välj en PT med sunda värderingar. Någon som kan slå hål på myter som löpsedlarna slänger ut om mirakelmetoder. Någon som kan vara en motvikt till hälsohetsen i media. Någon som hjälper dig att sätta rimliga, sunda och uppnåeliga mål. Någon som inspirerar och ger dig energi samtidigt som du utmanas på olika sätt och tar steg framåt i din hälsa.

Det är ett viktigt jobb som personliga tränare har – det handlar om mycket mer än att ”bara” göra någon starkare. Ställ krav på din tränare, och även om erfarenhet är en viktig ingrediens finns det även många hungriga, nyutbildade och kloka personliga tränare. Ibland kan det vara bästa valet för just dig. Men välj din PT med omsorg.


Jessica Sundberg

Jag skulle gärna vilja ha dig som PT :-) !!!

Hörs vi inte innan önskar jag dig en fantastisk underbar semester!!!!!!!!!!!!!

Kram!!!!!!!

Mia

Jag har provat PT vid två tillfällen, första gången skadade jag min axel, kunde inte lyfta den över axelhöjd.
Vid nästa försök, dröjde något år, provade jag en som var sjukgymnast och PT, drevs på alldeles för hårt och kände att nej detta är inte heller bra, orolig för att skada mig en gång till så slutade jag. Tror att båda kanske var bra men jag har bara dålig erfarenhet och gör inget nytt försök. När man ifrågarsätter alldeles för tunga vikter så upplever jag att de tycker att man ifrågasätter deras kompetens. Jag vill inte bygga muskler bara träna för att må bra, få upp styrka, smidighet och kondition.

Kommentering är avstängd.