traning

Så får du mentalt fokus i din träning

av Terese Alvén i kategorin Träning den

Träning har tusen olika positiva – och ibland negativa – påverkningar på kroppen, utanpå men framförallt inuti kroppen. Fysiskt händer mycket, men även det mentala blir starkare. Det mentala är en stor del av träningen. Dels för att peppa sig till att genomföra träningspasset, men också för att ta i och kämpa när det är jobbigt samt för att vinna över dig själv och kanske andra om du kör en tävling eller match. Träning lär en mycket som man har nytta av i övriga livet.

Olika träning ger olika effekt. I min träning hittar jag mest mental styrka under löppass där jag lär mig fortsätta kämpa även när det är segt, när jag märker att jag orkar blir jag starkare mentalt. När jag vill jobba med det mentala i att vara fullt närvarande och fokuserad är det tennis som jag tränar. Under en tennisfight går det inte att tänka vad jag behöver handla hem till middagen, om jag har svarat på alla viktiga mejl eller ens vad som ska ske nästa boll. Flyger tankarna iväg förlorar jag mitt spel. Jag behöver hålla fokus här och nu, vara medveten om hur bollen flyger, hitta reflexen åt vilket håll jag ska springa för att träffa nästa slag och hur jag förflyttar mig för att stå rätt till bollen i slaget. Efter ett gäng långa utmanande bollar kan jag vara skönt slut, både i huvud och kropp. Samtidigt som jag fylls av ny energi. Att vara närvarande ger kraft.

Igår spelade jag två tennismatcher, var inte närvarande hela tiden, och spelet gick därför lite upp och ner, men till slut hittade jag flytet och vann båda matcher: 8-6, 11-2. Som med allt, ju fler gånger man gör något, desto bättre blir man. Kom ihåg, du slutar aldrig att utvecklas.

3 tips för att hitta mental träning i din fysiska träning

  • Välj sporter eller träningsformer där ofokus gör att det går sämre, du nästan ”tvingas” vara närvarande och lär dig att öva in att vara här och nu.
  • Gräm dig inte över en förlorad boll, en missad chans eller vad det nu kan vara. Acceptera det som var och tänk att nu fixar jag det, tänk dig själv som en vinnare.
  • Flyger tankarna iväg till olika platser och eventuellt blir negativa. Fokusera på din andning och hitta gärna ett mantra i ditt huvud. När jag springer tänker jag ofta ”stark och snabb, stark och snabb”. Efter ett tag kommer jag in i fokuset igen.

mental styrkaMentalt fokus. Väldigt avstressande i en värld där vi har många bollar i luften samtidigt.