kosttips-recept

Rustik vinterlasagne med krämig kycklingstuvning

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Vi fortsätter vår matutmaning här hemma. Häng på du med! Inga strikta regler, bara inspiration och en önskan om ett mer varierat matintag. Ett nytt recept per vecka att bjuda familjen på.

Älskar grönkål!

Älskar grönkål!

Precis som förra veckan då jag lagade sesamkyckling med jordnötssås kommer veckans recept från Supermat för familjen av Jamie Oliver. Jag har ändrat en del i receptet efter vad jag hade hemma och hur länge jag ville stå vid spisen. Vill ni se originalreceptet får ni titta i boken, här kommer min modifierade variant.

Rustik vinterlasagne med krämig kycklingstuvning

2 grillade kycklingar
2 purjolökar
2 fänkålsstånd
2 selleristjälkar
1 paket kycklingbacon
½ knippe färsk timjan
2 rågade msk fullkornsvetemjöl
2 rågade msk dijonsenap
1 l mandelmjölk
Ett halvt knippe grönkål
400 g champinjoner
Fullkornslasagneplattor
Lasagneplattor på vita bönor
Parmesanost

Skriva fänkål, purjolök och selleri tunt. Rensa kycklingen. Hetta upp olja i en stor gryta. Skriva bacon och lägg i tillsammans med timjan. Fräs runt och ha i de skivade grönsakerna. Rör om och stek cirka 10 minuter på medelvärme. Ha i kycklingen. Tillsätt mjöl, senap, salt och peppar. Rör ner mjölken lite i taget, sänk till låg värme och sjud under lock i 20 minuter.

Riv isär grönkålen i mindre bitar, skiva champinjonerna. Ha i kålen och svampen i grytan, tillsätt 7 dl kokande vatten. Låt sjuda ytterligare 20 minuter och sätt ugnen på 180 grader.

Smaka av grytan med salt och peppar. Lägg ett lager av stuvningen i din form, lägg på lasagneplattor. Upprepa och gör tunna lager med vartannat varv av de olika lasagneplattorna. När formen är fylld, riv parmesan över hela lasagnen och sätt in i ugnen tills ytan är gyllene och bubblar, cirka 30 minuter.

Servera med valfri sallad.

Bryn allt i en stor gryta.

Bryn allt i en stor gryta.

Jag valde att varva med två olika typer av lasagneplattor.

Jag valde att varva med två olika typer av lasagneplattor.

Betyg: enbart jag och Glenn åt maten. Barnen fick potatisplättar då det drog ut på tiden med matlagningen … men vi vuxna tyckte det var supergott och båda tog ytterligare en portion. Bra att laga stor sats, särskilt när matlagningen tar tid, jag kunde fylla två formar med 2-3 portioner i varje samt två enportionsformar. Så nu har jag fyllt på frysen med matlådor.

Rustik vinterlasagne.

Rustik vinterlasagne.