kosttips-recept

Recept: Raw Lasagne

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

raw lasagne

Laga god raw lasagne med smak av het tomatsås och vacker grön fyllning. Supergott! Perfekt sommarmat en varm dag.

Raw food är något jag länge har varit nyfiken på. Jag tycker det är supergott, men steget att börja laga maträtter själv har varit för stort. Precis som i träning rekommenderar jag att ta hjälp av någon kunnig och lära sig rätt från start. Därför går jag just nu en kurs i att laga raw food. I fyra dagar har vi denna vecka (sista dagen idag) lagat maträtter av raw food, och i augusti kommer ytterligare fyra dagar med fokus på efterrätter och desserter. Så otroligt spännande. Jag skulle aldrig enbart äta raw food, däremot vill jag få in inslag av det här och där. Just för att det är gott och vi får i oss massor av näring vilket vi mår super av. Extra fräscht nu på sommaren när det är gott med kall mat. Vill dock poängtera att jag i övrigt kommer fortsätta äta precis som vanligt, bara utöka min matrepertoar lite.

Som lärare på kursen har vi Ulrika Hoffer, en väldigt inspirerande och klok kvinna. Uppskattar att hon precis som jag har inställningen att det handlar om att variera sin mat, inte att gå all in på en strikt kosthållning. I måndags fick vi bland annat laga en raw lasagne från hennes recept. Första gången som jag åt det och det var helt fantastiskt! Har tänkt på den maträtten sedan i måndags och måste laga den hemma inom kort. Bjuder även er på receptet här. Själv gillar jag inte långa ingredienslistor och recept, men detta var ändå smidigt. Det handlar ju mest om att mixa och smaka av, mixa och smaka av om och om igen tills man är nöjd. Då är det bara att bygga lasagnen och äta.

raw lasagne

Raw lasagne

4 port

2 squash

Cashewost
2 dl cashewnötter
1 msk citronjuice
1 ½ dl vatten
salt/tamari

Tomatsås
10 soltorkade tomater
3 färska tomater
1 dl olivolja
1 gnutta chili
1 dl färsk basilika
1 tsk torkad oregano
2 tsk honung
salt och peppar

Grön fyllning
150 gram färsk spenat
1 dl bladpersilja
1-2 klyftor vitlök
2 msk olivolja
salt och peppar

Cashewost: Lägg nötterna i blöt minst 15 minuter och skölj sedan ordentligt. Mixa alla ingredienser i en matberedare, häll upp i en skål och ställ åt sidan.

Tomatsås: Dela de färska tomaterna och kläm eventuellt ut en del av kärnhusen för att inte få det så vattnigt. Lägg i matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät sås. Ställ åt sidan.

Grön fyllning: Finhacka spenat, persilja och vitlök i en matberedare, tillsätt olivolja och salt.

Hyvla squashen med osthyvel eller mandolin och lägg ett lager i en form. Bred på cashewosten, tomatsås och grön fyllning. Fortsätt lager på lager. Toppa med färsk basilika, salt och peppar.

raw lasagne

raw lasagne