kosttips-recept

Recept: Filmjölksbröd från förskolan

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Filmjölksbröd

När jag hämtade barnen från förskolan tidigare i veckan satt det ett recept vid Charles hylla. Det hade han fått från deras kock då Charles älskar filmjölksbrödet hon bakar till barnen. Igår bakade vi brödet hemma, som var ett enkelt ”släng-ihop-bröd” som blir väldigt saftigt och gott. Charles tyckte dock att brödet var för ljust, gissar att jag inte hade i riktigt så mycket mörk sirap som receptet sa. Själv tyckte jag att det blev alldeles lagom och det här brödet kommer jag baka i sommar på landet. Gott till frukost, fika eller sopplunch.

Här är receptet – med några egna ändringar inom parentes då jag gärna tar det jag har hemma i skafferiet:

Förskolans filmjölksbröd

1 l filmjölk
1½ tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl (hade inget, så jag tog rågsikt)
2 dl grovt rågmjöl
3 dl solrosfrön
1 dl linfrön (hade inga, så jag tog chiafrön)
1 dl torkade tranbär, russin eller hackade aprikoser

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser. Häll upp i smorda formar och strö över flingsalt (jag tog även sesamfrön). Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1 timme, sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter.

Njut med en klick smör på!