kosttips-recept

Rawbetsbiffar med rödbetsaioli

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

När jag utbildade mig inom raw food för några veckor sedan var vår sista uppgift att skapa 4-5 rätter på egen hand. Jag valde ett rosa tema och använde rödbetor … Läs mer

Rawbetsbiffar med rödbetsaioli

Rawbetsbiffar med rödbetsaioli.

När jag utbildade mig inom raw food för några veckor sedan var vår sista uppgift att skapa 4-5 rätter på egen hand. Jag valde ett rosa tema och använde rödbetor i det mesta jag gjorde. Jag passade på att testa världens godaste biffar med rödbetor som jag åt på ett pressevent för ett par år sedan. Upplevelsen har stannat kvar inom mig och nu har jag äntligen testat att laga den själv. Blev lika gott som jag mindes det och här delar jag med mig av receptet som kocken Ida Högberg stod bakom. Vill man inte köra strikt raw food så funkar det fint att tillaga dem i en vanlig ugn på 50-100 grader (har du torkugn kan de gå längre på 42 grader).

Jag serverade min biff med en rödbetsaioli – lika vacker som god – och en krispig sallad.

Rawbetsbiffar

1,5 dl mandel
1,5 dl cashewnötter
3 msk rödbetspulver
3 msk olivolja
25 g finhackad rödlök
2 msk dijonsenap
1 msk tahini
1 msk pressad citronjuice
1 tsk salt
1 palsternacka, grovt riven
1 stor rödbeta, grovt riven

Mixa mandel och cashewnötter till ett fint mjöl i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna utom palsternacka och rödbeta. Ta ur degen ur matberedaren och blanda ner palsternackan och rödbetan i smeten med en slev. Forma till biffar och torka i ugn eller torkugn på 42 grader i 6-8 timmar.

Rödbetsaioli

3 dl cashewnötter
2 dl vatten
1,5 msk rödbetspulver
2 msk olivolja
4 msk citronjuice
2 msk äppelcidervinäger
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt

Mixa alla ingredienser i en mixerkanna till en slät sås. Smaka av med mer vitlök, citron och salt.

Rawbetsbiffar efter torkning.

Rawbetsbiffar efter torkning.