halsa

Racerapport Women’s Health halvmaraton 2016

av Terese Alvén i kategorin Löpning den

womens health halvmarathon 2016

Europas största halvmara blev till slut ett skönt lopp med glädje, pigga ben och jämnt tempo. Men vägen dit var inte spikrak – trots att det blev PB för mig(!) Här är min racerapport från de 21 kilometrarna under Women’s Health halvmarathon, två varv runt Djurgården.

SMHI varnade för regn (och snö!) tidigare under veckan, men när det var dags för start sken solen mellan sjok av moln. Mina förberedelser, och form innan, kan ni läsa om här. När jag kom till startområden en dryg timme innan start för att ha tid att hämta ut nummerlapp, ta en sista skvätt vatten och en bar – och såklart hinna med ett sista toabesök – var jag peppad. Stämningen från de 3 600 förväntansfulla tjejerna i alla åldrar smittade av sig. Jag fick några sköna kramar och peppande ord från vänner och bekanta inom bloggvärlden, bland annat arrangörerna själva Chefredaktör-Marie och Webb-Nina sprang jag in i innan det var dags att bara fokusera på start.

Mitt mål var att ta mig runt under två timmar och att få en skön upplevelse. När jag sprang Stockholm halvmarathon för ett och ett halvt år sedan mådde jag så illa efter mål och jag pressade allt jag kunde under loppet. Jag var inte sugen på den känslan idag. Istället struntade jag i att bli omsprungen av snabba tjejer i starten. Jag hittade in i mitt eget tempo och kom in i en skön lunk. Kroppen kändes förvånansvärt pigg och betydligt starkare än igår. Tävlingspeppen och att springa tillsammans plockar fram extra växlar i en!

womens health halvmarathon 2016

Visst hann jag tänka flera gånger om jag skulle lägga in ytterligare en växel. Men nej, jag ville behålla ett bra tempo utan att dra på mig allt för mycket mjölksyra och utan att behöva jobba stenhårt med pannbenet. Istället njöt jag. Jag sprang med musik i öronen, tittade på alla supportrar längs banan, njöt av alla vitsippor och blåsippor ute på Djurgården, la märke till en ekorre som hoppade från ett träd, såg ett gäng leriga grabbar köra ett stenhårt pass ute vid Biskoppsudden, spanade på mina föräldrars båt som fortfarande ligger i sin vinterskrud, tittade på vad alla andra tjejer valde att springa i för outfits, njöt av att kroppen levererade och var tacksam över den fina upplevelsen jag fick. Blev peppad av att se Snabbfoting-Ewa stå och heja på löparna under mitt andra varv samt att få bra push av Anna-Lena från Women’s Health som stod med en megafon och hjälpte till att heja fram mig båda varven. Och när jag hade cirka två kilometer kvar till mål kom en hälsning från mina barn. Jag lyssnade på musik via Spotify – och tack vare att vi har gemensamt konto kan de också påverka min musik. Vid sluttampen byttes min löparlista ut mot Charles peppande favoriter från Melodifestivalen. Så glad jag blev över denna extra push! Det gick rakt in i hjärtat och hjälpte mig öka tempot från det bekväma till en flåsig nivå.

Väl i mål fick alla vinnare – för vinnare är alla som lyckats utmana sig själva och ta sig runt – ett silversmycke från Edblad, lite bubbel och god wrap. För att inte bli kall åt jag på väg till bussen, och väl på bussen kom regnet ösande ner utanför fönstret. Led lite med de som fortfarande var kvar ute i spåret, och väldigt glad över att vara på väg hem med en ny upplevelse och erfarenhet i bagaget.

Grymt bra arrangerat Women’s Health. Hoppas att stå på startlinjen även nästa år.

Dagens löparoutfit: jacka och hårband Daily Sports, kompressionsstrumpor GoCoCo, skor Adidas.

Dagens löparbrillor: Adidas Adivista från Sportbrillor.se – kommer berätta mer om dessa i ett senare inlägg.

Personbästa på halvmara!

Dagens tid: 1:54:28 – PERSONBÄSTA – alltså en minut snabbare än när jag sprang min förra halvmara och känslan var HELT annorlunda, på det loppet pressade jag mig verkligen. Trodde verkligen inte på PB, det var inget jag siktade mot och jag visste knappt vad jag hade för PB innan, det såg jag efter loppet när jag jämförde mina tider. Skönt att se att mina intervaller och min träning gett resultat. Hade kunnat pressa mig mer om jag velat bli lika slut som förra halvmaran, men det var inte mitt mål. Är sjukt nöjd över min insats och att det både gick att uppleva rörelseglädje OCH leverera resultat.

womens health halvmarathon 2016