traning

Puls och power! Mer teknik främjar cyklisternas utveckling

av Terese Alvén i kategorin Träning den

puls activio

En stor skillnad i SATS cykelutbud till hösten är att pulssystemet från Activio samt watt-mätare på cyklarna (kommer fler allt eftersom) kommer att användas i betydligt högre grad än idag. I de flesta klasser kommer båda systemen att vara igång, om de finns i salen, dels för att vi instruktörer ska kunna göra ännu bättre klasser med tydliga syften och dels för att medlemmarna ska kunna följa sin utveckling och prestation bättre. 

Igår gick jag på en härlig workshop med titeln Heart Rate & Power tillsammans med ett gäng kollegor på SATS. Jag ser fram emot att använda tekniken mer på mina klasser framöver. Jag har tidigare gått SATS pulsutbildning och wattutbildning, däremot har jag enbart vickat på klasser med dessa system, jag har inte haft de på mina ”vanliga klasser”. Men nu kommer som sagt systemen erbjudas på de flesta klasser, hur mycket man pratar om själva systemen under tiden man cyklar kommer däremot vara väldigt olika mellan olika instruktörer. Jag som älskar att lägga upp mina klasser efter de låtar jag väljer och vill att vi även lyssnar mycket på känslan i kroppen kommer fortsätta med det, tekniken ger enbart ytterligare en krydda till träningen och ger deltagarna förhoppningsvis mer lärdom om sin kropp och sin träningsutveckling.

Att lyssna på kroppen och uppskatta sin egen ansträngning lätt – något ansträngande – ansträngande – mycket ansträngande och maximalt – är bra, men det finns fördelar att få saker svart på vitt också. Varför behövs då två olika tekniska system? Jo, helt enkelt för att de är bra på olika saker.

Pulsmätaren:

  • visar kroppens respons på träningen, hur jobbigt det upplevs i kroppen. Detta är beroende på dagsform, temperatur i salen, eventuellt kaffeintag och liknande.
  • ger en uppskattning av ansträngningsgrad om vi antar att hög hjärtfrekvens är ett kvitto på hög belastning, vilket inte nödvändigtvis behöver vara sant.
  • reagerar långsamt, därför funkar den inte vid korta intervaller, däremot kan den visa korrekt under längre tids arbete.
  • är relativt billig, många kan använda tekniken och det går att övervaka sin träning i väldigt många sporter.

Wattmätaren:

  • visar hur hårt personen som sitter på cykeln tar i, hur mycket kraft som kommer ut. Effekten är motstånd gånger hastighet.
  • är oberoende av dagsform, den visar inte andra siffror för att du har en dålig dag, däremot kan det vara kämpigare att komma upp i samma tal du är van vid.
  • reagerar omedelbart, perfekt vid korta intervaller.
  • är väldigt dyr, och tekniken går enbart att använda vid cykling eller rodd.

watt keiser