kosttips-recept

Ostskola

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Ostsmakning.

Ostsmakning.

Jag har aldrig varit någon stor ostätare. Tidigare har jag endast gillat hårdost, feta och mozzarella. Men. Under graviditeten blev jag riktigt sugen på mögelostar och getostar. Då man ska hålla sig borta från opastöriserade ostar när man är gravid fick jag strunta i mitt sug. Nu däremot är det fritt fram – i lagom mängd förstås. Därför tyckte jag att det var kul att bli inbjuden till en ostskola som Göteborgs kex anordnade för pressen igår i samband med att de lanserar små Digestive oliv som bättre passar till ostbrickan än vanliga stora Digestivekex.

Jenny Svenson som är osthandlare och fd svensk ostmästarinna och jobbar på Hugo Ericsons Ost i Göteborg presenterade de olika ostarna vi fick smaka. Vid sin sida hade hon Vincent Lefèvre som är osthandlare och driver Androuet i Stockholm. Det var roligt att höra två riktigt passionerade personer prata om sitt stora intresse. För mig är ost ost. För andra kan ost vara så mycket mer.

Vi fick smaka ostar från de sex ostfamiljerna färskost, vitmögelost, blåmögelost, getost, tvättad kittost och hårdost. Av de ostsorter vi åt gillade jag mest getosten Saint Maure och hårdosten Comté, båda från Frankrike. Den enda jag inte gillade var den tvättade kittosten (med orange yta) som hade en väldigt speciell smak.

Nu är jag riktigt sugen på att fixa en ostkväll tillsammans med några trevliga människor. (Det känns vuxet att helt plötsligt gilla mögelostar. Det kanske blir så när man blir mamma – haha.)