traning

Ny syn på träning efter barnen föddes?

av Terese Alvén i kategorin Träning, Barn & Familj den

Jag har fått många intressanta förslag på vad ni vill att jag ska skriva om här i bloggen och jag försöker beta av dem allt eftersom. En fråga var om jag har fått en annan syn på träning efter det att jag blivit mamma. Och jag måste svara JA.

gungplanka
Jag tränar när det finns tillfälle. Foto: Petra Kyllerman/kyllerphoto.com

Den största skillnaden är tiden. Eller snarare bristen av den. Innan jag fick barn tränade jag fler timmar i veckan. Dessutom varierade jag vilken tid på dygnet jag tränade. Även om morgonträningen var en favorit redan då tyckte jag om att träna lunchtid eller sen eftermiddag. Jag valde gruppträningspass efter vad jag ville träna och vilken instruktör som höll i passet, nu väljer jag främst pass som passar familjelivet tidsmässigt.

Dessutom var jag mer spontan. Ville jag ut och springa var det bara att dra på mig skorna och ge mig ut. Nu måste jag kontrollera att det funkar med resten av familjen innan jag ger mig iväg.

Men sedan jag blev mamma har jag lärt mig att se fler träningsmöjligheter i vardagen. När barnen leker finns det plötsligt tid att göra tio armhävningar eller några bäckenbottenknip. Är Tilde övertrött kan jag ta en rask promenad med henne i barnvagnen så hon somnar.

En annan sak jag blivit bättre på är att träna effektivt. Då tiden är begränsad vill jag få ut det mesta av träningen. Jag tränar ofta superset/triset/cirklar när jag styrketränar för att snabba på, jag tränar under tider som passar övriga familjen och jag varierar min träning (ganska bra i alla fall).

Sist men inte minst är jag bättre på att njuta av träningen. Det är min egentid och eftersom jag vet att tiden är begränsad uppskattar jag den ännu mer. Det är en chans för mig att ladda om, låta tankarna flöda fritt (helst under monotona aktiviteter som simning, cykling, löpning) och bli en starkare gladare mamma.

Nu är jag nyfiken, du som är förälder, hur har din träning förändrats sedan du fick barn?