kosttips-recept

Naturligt proteinrik och mättande yoghurt

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept den

Provsmakning av Skyr yoghurt.

Skyr är en ny yoghurt på den svenska marknaden som lanseras i de flesta matvarubutiker vecka 45. Skyr kommer från Island och är naturligt proteinrik och mättande. Imorse anordnade de en pressfrukost där vi fick smaka yoghurten.

Min första reaktion när jag kände på konsistensen och smakade den var att det påminde väldigt mycket om kesella. Yoghurten är precis som kesella lite sträv i konsistensen och tjock och det tar längre tid än för vanlig yoghurt att äta och att brytas ner i kroppen.

Av de fyra smakerna som kommer lanseras till en början gillade jag vanilj och hallon/granatäpple bäst. Sedan hoppas jag att det kommer en naturlig yoghurt också framöver och det lät på tillverkarna som att det kommer att ske om produkten uppskattas av oss konsumenter.

Det går åt 3,5 liter skummjölk för att framställa en liter Skyr och eftersom grädden separeras bort blir det en fettfattig produkt. Istället blir proteinhalten hög och Skyr innehåller 16 g protein per portion och är tre gånger så proteinrik som liknande yoghurtar.

Jag gillade produkten och tycker den fungerar bra som mellanmål eller till frukost. Värt att testas när den kommer ut i butik. Men kesella med tinade bär fortsätter nog att vara min favorit om jag jämför de två produkterna i väntan på att den naturella Skyr lanseras.

Söt dekoration högst upp på yoghurten, här i hallon/granatäpple-smak.

Hallon/granatäpple, vanilj, blåbär och jordgubb.