kosttips-recept

Näringsrikt julbord

av Terese Alvén i kategorin Kosttips & recept, Event/konvent den

Ekologiskt och färgsprakande julbord.

Ekologiskt och färgsprakande julbord.

Life bjöd in till ett näringsrikt julbord lagat av kokboksförfattaren och kostrådgivaren Ulrika Davidsson. Temat för träffen var att våra livsmedel blir allt mer näringsfattiga, mycket på grund av att de skördas snabbt och sedan får de mogna klart under transporten. Den stora efterfrågan på vissa produkter gör också att varorna stressas för att bli klara så snabbt som möjligt.

Forskning som de presenterade visar att bland annat apelsinen har förlorat 70 procent av sitt järninnehåll på femtio år, och även c-vitaminet har minskat kraftigt. Dessutom är laxen som vi äter oftast odlad och uppfödd på majs och soja istället för att vara vild och äta plankton och alger. Detta har lett till att omega-3-halten har sjunkit 10 procent i laxen på 10 år.

För att få i oss alla de vitaminer och mineraler som vi behöver måste vi numera äta mer än förr för att få i oss samma mängd, ta vissa tillskott som omega-3 och järn, alternativt se till att så mycket mat som möjligt som vi får i oss består av fullvärdiga närodlade ekologiska livsmedel som innehåller mer näring.

En skrämmande utveckling. Äter vi mycket frukt och grönt samt fet fisk så hoppas vi ju att vi ska få i oss all den näring som vi behöver.

God julmat och en engagerad föreläsare i form av Ulrika Davidsson.

God julmat och en engagerad föreläsare i form av Ulrika Davidsson.

Julmaten som bjöds var för övrigt supergod. Fick med mig några recept som jag tänker dela med mig av senare. Men jag spar på dem tills vi kommer in i december, gissar att det inte är någon annan som ska börja laga julmat redan.