atstorningar

När är man frisk och fri?

av Terese Alvén i kategorin Ätstörningar den

När räknas man som frisk och fri? Efter förra veckans inlägg om 5 steg mot att bli frisk efter en ätstörning trillade det in några frågor från er. En av … Läs mer

Träning är bäst när det väcker glädje och lust!

Träning är bäst när det väcker glädje och lust!

När räknas man som frisk och fri? Efter förra veckans inlägg om 5 steg mot att bli frisk efter en ätstörning trillade det in några frågor från er. En av dem väljer jag att lyfta upp här då det är en vanlig fundering som jag gärna vill reda ut och ge mitt svar på.

När räknas man som ”frisk och fri”? Går det någonsin att bli det helt eller finns alltid spökena kvar på nåt sätt? Skulle inte kalla mig ätstörd längre och det är många år sedan jag fick behandling och terapi, men jag har helt klart fortfarande ett komplicerat förhållande till mat och träning och är aldrig helt nöjd med mig själv. Vad skulle du säga är nästa steg för att komma ur även detta? Eller är det kört? / Joss

Svar: Vad som är frisk och fri för en person tror jag är väldigt individuellt. Men jag skulle formulera det så här, det är när ångesttankarna och sjukdomsbeteendet inte längre har ett grepp om ditt liv. Visst kan en jobbig tanke dyk upp ibland, men du kan skaka av dig den och låter den inte påverka ditt liv och din vardag. Alla människor har dåliga dagar och dagar då man är mer skör än andra. Det är inget konstigt med det. Det betyder inte att du har fått ett återfall eller har kvar din sjukdom.

Men om du ofta får jobbiga tankar och du har svårt att få ett avslappnat förhållande till mat och träning då låter det som att det finns lite av sjukdomen kvar. Jag tror det är rätt vanligt att bli ”ganska frisk” men ändå behålla lite av sjukdomen. Man är tillräckligt frisk för att fungera och kan leva och det kanske blir så att man slutar försöka jobba bort det sista. Det kanske är något man kan ”leva med”.

Jag skulle aldrig säga att det är kört, för att lyckas behövs vilja. Så tro på att det går! Exakt vad som behövs för dig är svårt att säga men några saker jag skulle vilja tipsa om är:

  • byta träningsställe (ibland kan gamla beteenden och tankar vara tätt förknippat med en viss miljö, du kanske mår bättre av att träna på ett annat ställe?).
  • våga förändra din träning (dra ner på antal pass, förändra ditt träningsupplägg, bryt mönster).
  • bli medlem i Frisk & Fri och skaffa dig en mentor (kanske behöver du någon som stöttar dig och peppar, någon du kan prata med som har liknande erfarenheter för att bli av med det sista).
  • hitta andra intressen och annat att fundera på, dyk in i ett annat ämne som du finner intressant, nu vet jag inte hur ditt liv ser ut men det kan iblnd bli fel om träning och hälsa är ens hela liv, det behövs andra intressen också.
  • tänk på hur grym du är som redan tagit dig så pass långt! var stolt över det du har åstadkommit och lägg inte någon skuld eller ångest i att du inte tagit dig hela vägen än. Försök hitta ett avslappnat förhållningssätt till frågan så kanske de sista knutarna löses upp automatiskt.
  • träna av glädje, ät varierat och gott och jobba på att vara närvarande i stunden för att verkligen lyssna av vad din kropp vill.
  • och sist men inte minst, var snäll mot dig själv och ta en dag i taget.