halsa

Mitt bäst före-datum i löpning? Kommer jag inte få springa hela livet?

av Terese Alvén i kategorin Löpning den

Kommer jag kunna springa hela livet eller har jag ett ”bäst före”-datum? Mina gener sätter vissa käppar i hjulet för mig och har gett mig magvärk och jobbiga tankegångar senaste dagarna.

Njut av din löpning idag!

Njut av din löpning idag! Outfit och skor: Craft Sportswear.

Hur farligt är det att jag springer så pass mycket som jag gör? Jag vet att det inte är sunt att springa en mara, men det anses hälsosamt att träna inför en mara. Men gäller det även mig med de gener jag har? Detta är frågor som har snurrat i mitt huvud senaste dagarna ihop med en olustkänsla i magen efter långa samtal med släktingar. För om jag blickar bakåt då ser jag att min farmor och min farfar, min pappa samt hans bror har (eller måste snart) opererat in en (eller två!) nya höftkulor på grund av utslitna höfter. Min kroppsform, den har jag fått från min pappas sida, och att jag också kommer få utsliten höft så småningom … det finns rätt stor risk för det. Att träna ska vara bra för kroppen, men att som jag springa mil efter mil på mestadels asfalt, det är troligen inte det bästa för min höft. Snarare kan det förvärra det hela. Och nej, jag vill inte påskynda förslitningen av höften. Samtidigt älskar jag att springa.

Mitt mål med löpningen är att springa som pensionär

Mitt mål är att kunna springa och njuta av det även som pensionär, jag blir mäkta imponerad av de 80-plus som tar sig i mål på ASICS Stockholm Marathon. Som den äldre mannen jag mötte dagen efter årets mara. Han hade en Finisher-tröja på sig och jag frågade hur han mådde. ”Jo, det känns bra, jag var ute och joggade nu på morgonen” sa han med ett stort leende innan han och frun skulle bila hem. Eller Eina, en av veteranerna som har sprungit alla lopp, hon startar varje dag med en löprunda. Tror hon är 78 år. Detta är min målbild när jag är gammal, en kropp som håller och fortfarande kan ta med mig på äventyr. Men det gäller såklart att min kropp håller för det.

En del av mig är positiv, utveckling och forskning går hela tiden framåt. Den dag det är dags för mig att byta höftkula, då kanske det inte är något problem att fortsätta springa efter rehabiliteringen? Eller så får jag helt enkelt hitta andra träningsformer, som cykling som är mer skonsamt. Och såklart styrketräning. Men visst svider det att veta att jag inte har de bästa förutsättningarna för att kunna springa längre fram i livet.

Ultravasan 45 och Chicago Marathon

Jag kommer inte göra några drastiska förändringar i min träning just nu. Har både Ultravasan 45 och Chicago Marathon som lockar i år. Däremot kan det vara bra att vara medveten om det som ligger i ens gener, vi har alla olika förutsättningar. Jag kanske börjar välja någon annan träningsform vissa dagar, att variera min löpning med annat för att hålla längre.  Det gäller att vara ödmjuk och öppen och acceptera det som är. Även om det är tufft. Även om det tar emot. Även om man önskar att man var odödlig och skadefri.

En dag i taget – njut av livet nu!

Jag ser till att njuta nu. Att samla minnen från mina löprundor, uppleva folkfester och spara maraton-medaljer och springa för att jag vill och kan så länge det går. Kanske att jag till och med kommer njuta extra mycket när jag vet att det finns ett bäst före-datum? Och så är det egentligen för alla. För vi vet inte hur länge vi kan fortsätta med det vi älskar, det enda vi vet är det vi har här och nu. Att förlika sig med det och leva i nuet, det tror jag är det bästa. Sedan tar vi morgondagen när den kommer.